StoryEditor

Z rozvojovej pomoci ťažia stále viac firmy darcovských krajín, ukázala štúdia

12.12.2016, 11:12
Autor:
ČTKČTK

Súkromné ​​firmy v bohatých krajinách v posledných rokoch stále viac ťažia z finančnej pomoci určenej pre tých najchudobnejších na svete. Upozorňuje na to nová štúdia, o ktorej informovala agentúra Reuters. Podľa aktivistov darcovia zlyhávajú v obmedzovaní takzvanej viazanej pomoci, ktorá núti príjemcu nakupovať tovar a služby z darcovskej krajiny.

V roku 2001 pritom bohatí darcovia sľúbili, že túto prax ukončia. Je totiž považovaná za nevýhodnú pre podporované krajiny, pretože kvôli potlačeniu konkurenčného boja zvyšuje náklady a pripravuje miestne firmy o obchodné príležitosti.

Globálne snahy o zastavenie viazanej pomoci sa ale v posledných rokoch zadrhli, uvádza novembrová správa, ktorá odhaľuje, že firmy z darcovských krajín stále získavajú veľký a rastúci podiel rozvojových zákaziek.

"Táto agenda už nie je braná vážne," povedal Jesse Griffiths, riaditeľ Eurodad, siete 47 mimovládnych organizácií z 20 európskych krajín. Obáva sa preto, že kvalita a prínos rozvojových projektov sa stávajú vedľajšími a hlavnú úlohu hrajú obchodné výhody.

Zistenia boli uverejnené v štúdii Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Programu OSN pre rozvoj (UNDP). Eurodad uviedol, že informácie sú znepokojujúce aj vo svetle správ o tom, že bohatí darcovia rokujú o uvoľnení pravidiel rozvojovej pomoci, čo by mohlo ďalej zvýšiť podporu pre súkromný sektor.

"Ako sa bude uskutočňovať navrhovaná liberalizácia pravidiel pomoci ... otvoria sa dvere pre to, aby darcovia využili veľkú časť pomoci ako nástroj (nepriameho) subvencovania svojich vlastných firiem," varoval vo vyhlásení manažér Eurodad Jeroen Kwakkenbos. "Vieme, že tento druh viazanej pomoci funguje zle, zvyšuje náklady a podkopáva argumenty pre (rozvojovú) pomoc," dodal.

Správa OECD/UNDP uvádza, že podiel bilaterálnych darov bez pripojených podmienok klesol o jeden percentuálny bod na 78 percent z celkového množstva v roku 2014.

V roku 2013 (posledný rok, pre ktorý sú k dispozícii tieto údaje) navyše bola takmer polovica rozvojových zákaziek, konkrétne 48 percent, pridelená dodávateľom z darcovských krajín, čo predstavuje dvojpercentný nárast oproti roku 2012.

Z dlhodobého hľadiska však nemožno prehliadnuť, že štáty za posledné dve desaťročia ukončili približne 25 percent viazanej pomoci, upozornil špecialista OECD Frans Lammersen. "Keď sa pozriete na dlhodobejší vývoj, zistíte, že v 90. rokoch minulého storočia a na začiatku tohto storočia sa prudko zvýšil podiel pomoci, ktorá nebola viazaná," ​​povedal. "Zdá sa ale, že sme dosiahli úroveň, ktorá sa ďalej neposúva," doplnil.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 04 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 05 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:25