TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Kažimír je v hre o dôležitú funkciu v Európskej únii, tvrdí nemecký denník

09.01.2017, 13:14
Autor:
chocho
Môže sa stať šéfom ministrov financií eurozóny.

Minister financií a podpredseda Smeru Peter Kažimír je kandidátom na dôležitý post v Európskej únii. Kažimír sa podľa nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung môže stať šéfom Euroskupiny.

Kažimír ako možná náhrada

Ide o grémium ministrov financií eurozóny, ktorí na pravidelných mesačných stretnutiach v Bruseli vykonávajú politickú kontrolu eura a menovej politiky EÚ.

Holandskému ministrovi financií Jeroenovi Dijsselbloemovi končí funkcia prezidenta Euroskupiny v januári 2018. Reálne však je, že po marcových parlamentných voľbách v Holandsku sa opäť ministrom financií nestane a skončí tak aj ako šéf financmajstrov eurozóny.

Frankfurter Allgemeine Zeitung píše o dvoch možných náhradách. Jedným z nich je práve Kažimír, druhým španielsky minister financií Luis de Guindos. Upozorňuje však, že ide o neoficiálne informácie.

Mediálne obľúbený vďaka ostrým vyjadreniam

Nemecký denník uvádza Kažimíra ako mediálne obľúbeného. Dôvodom sú jeho ostré vyjadrenia a tweety napríklad v čase gréckej krízy. V kontraste k tomu majú byť jeho miernejšie postoje v čase slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v druhej polovici roka 2016.

​Ďalej Kažimírovi vyčíta, že v tom čase nepriniesol žiadny vlastný projekt na riešenie problémov Únie. Konkrétne sú spomenuté nezamestnanosť a boj proti daňovým únikom.

Prezident Euroskupiny je do funkcie volený na dva a pol roka väčšinou hlasov ministrov financií eurozóny.

"Špekulácie nemám rád a nezaoberám sa nimi. Zároveň je lichotivé patriť medzi ministrov, o ktorých sa uvažuje na túto funkciu," reagoval Kažimír. Minister to považuje za kompliment pre seba aj pre celý tím v pozadí.

Kažimír však tvrdí, že Dijsselbloem vykonáva svoju funkciu výborne a mal by podľa neho dokončiť mandát  bez ohľadu na to, či bude ministrom financií aj po voľbách v Holandsku. "Nerozdeľujme medveďa, čo ešte behá po lese," dodal minister.

Pozrite si aj rozhovor s Petrom Kažimírom pre HNtelevíziu, v ktorom bilancuje rok 2016:

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:52