londýn cityReuters
StoryEditor

Brexit a jeho tvrdý dopad. Veľké banky si už hľadajú mestá, kam sa presťahujú

25.01.2017, 11:42
Veľká americká banka CitiGroup už zverejnila 25 kritérií, ktoré by mali spĺňať mestá, kam by poteciálne presťahovala svoje aktivity po brexite.

Dnes americká banka CitiGroup primárne sídli v Londýne, kde zamestnáva okolo 9000 ľudí. To sa však kvôli brexitu môže zmeniť. Nové hlavné sídlo by mohlo byť vo Frankurte, Paríži, Amsterdame, Dubline alebo v Madride. James Cowles, šéf európskej divízie CitiGroup, povedal na konferencii v Dubline, že rozhodnutie o sťahovaní by malo padnúť v prvom polroku.

Presťahovať obrovskú banku inde, nie je jednoduché. Medzi kritériami výberu budú vhodný právny a daňový systém v danej krajine, ale aj praktické požiadavky na dobrú mestskú infraštruktúru, dostatok kancelárii či škôl pre deti bankových zamestnancov.

Banka má obavy aj z toho, že jej britskí zamestnanci by mohli stratiť voľný prístup na európsky pracovný trh. Tiež sa obáva toho, že podmienky na cezhraničné podnikanie banky by bolo ohrozené novými reguláciami.

"Sme v kontakte s viacerými regulátormi a ľuďmi z vlád v Írsku, Taliansku, Francúzsku, Španielsku, Nemecku či Holandsku,“ povedal Cowles pre Reuters.

Sťahovanie do Dublinu má výhody v tom, že je tam už finančné centrum, angličtina je prvý jazyk a sú tam vzdelaní ľudia. Nevýhodou sú vysoké ceny nehnuteľnosti.

Nemecký Frankfurt má síce nižšie ceny kancelárií, ale je to malé mesto. Paríž má dobré školy, dobrú dostupnosť so svetom, no vo Francúzsku sú vysoké dane a nepružný pracovný trh. Amsterdam má veľa vhodných kancelárii, ale tamojšie zákony limitujú platové bonusy bankárov. Napokon Madrid ponúka nízke dane, ale má málo ľudí, ktorí vedia po anglicky.

Americká banka nie je sama, ktorá uvažuje o sťahovaní na kontinent. Podobne sa na brexit pripravujú aj jej rivali ako Goldman Sachs, USB či JP Morgan.

01 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 02 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 03 - Modified: 2024-03-11 09:14:15 - Feat.: - Title: Londýnske Letisko Heathrow má za sebou najúspešnejší február. Počet cestujúcich prekonal úroveň spred pandémie 04 - Modified: 2024-02-19 08:57:42 - Feat.: - Title: FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana 05 - Modified: 2024-02-16 12:39:00 - Feat.: - Title: Zendaya na premiére šokovala kostýmom, vo filme uvidíme nové tváre. Prečítaj si zaujímavosti o pokračovaní Duny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:37