Na snímke newyorský burzový maklér Peter Tuchman má na hlave šiltovku s nápisom "Dow 21,000" po tom, čo sa kľúčový americký index Dow Jones Industrial prvýkrát vo svojej histórii dostal nad hranicu 21.000 bodov v stredu 1. marca 2017.TASR
StoryEditor

Trump ako víťaz na finančných trhoch? Prezident USA katapultoval hodnoty svetových akcií k rekordu

03.03.2017, 23:00
Index Dow Jones prekonal v stredu historickú hranicu 21 000 bodov. Jej výška je riziková

Akcie na americkej burze Wall Street lámu rekordy a pozitívna nálada na trhoch sa rozlieva do celého sveta. Ceny akcií rástli aj na tokijskej burze, v Austrálii, ale aj v Európe.

Americký akciový index Dow Jones v stredu dokonca prelomil hranicu 21-tisíc bodov. Narástol za mesiac o viac ako 1 000 bodov, čo je najrýchlejšie tempo v jeho histórii. Americké akcie rastú aj napriek tomu, že prezident Donald Trump zatiaľ nepredstavil detaily svojho ekonomického programu.

Ten je zmesou protekcionizmu, štátnej podpory a nízkych daní. Investori veria, že by to mohlo pomôcť americkým firmám v raste. Akcie rastú nepretržite od víťazstva Trumpa. Napríklad index S&P dosiahol od volieb zisk 15 percent.

Na druhej strane odborníci varujú, že ceny na burzách sú prepálené a dôjde k ich prepadu. „Ceny amerických akcií sú prestrelené už roky. Investori stále veria, že firemné zisky začnú rásť, čo sa však zatiaľ nedeje. Trumpove zmeny sú nádejou, že by sa tak mohlo stať,“ vysvetľuje Ronald Ižip, analytik Trim Broker.

Viera v rast
Za hody na burzách môže aj presvedčenie investorov, že svetový rast ekonomiky bude silný. Signalizujú to tiež posledné tvrdé dáta z Európy a USA. Najmä prieskumy nálad v priemysle, ktoré vzrástli na oboch kontinentoch, sú optimistické. Viac svetla do vývoja hospodárstva prinesie aj americká centrálna banka – Fed.

Ten v polovici marca rozhodne, či zvýši základné úroky o štvrť percentuálneho bodu. Analytici stavajú na to, že pravdepodobnosť tohto kroka je už vyše 80-percentná. Vyššie sadzby by potvrdili vieru v rast ekonomiky, ale zároveň by mohli utlmiť úverovanie. Akcie by v tom prípade mali padať, ale nemusí sa to stať.


„Posledné dve zvýšenia sadzieb akciovým trhom veľmi neublížili, aj keď by podľa poučiek mali. Neočakávame, že tentoraz to bude iné,“ tvrdí Ján Jursa, analytik Capital Markets. V blízkom období preto odborníci očakávajú jemnú korekciu nárastu cien akcií smerom dole, ale trend bude naďalej rastúci. V posledných mesiacoch rastú tiež akcie najväčších amerických bánk, keďže finančné domy očakávajú Trumpom sľúbené uvoľnenie regulácií a zníženie daní. „Zároveň zvyšovanie úrokov je pre banky pozitívne, keďže sa zvyšujú ich ziskové marže,“ dodáva Ižip.

Európa bude vyčkávať
Optimistické údaje prichádzajú aj z Európy. Inflácia v eurozóne sa zrýchľuje, čo je signál pre fungujúcu ekonomiku. Vo februári už dosiahla dve percentá, čo je cieľ Európskej centrálnej banky. Darí sa tiež ekonomike Nemecka, ktoré je motorom európskeho rastu. Jeho úspech sa odráža aj na raste ekonomiky Slovenska, keďže je pre nás hlavným obchodným partnerom.

Analytici však pochybujú, že eurobanka by sa mohlo skoro inšpirovať uťahovaním menovej politiky v USA. Bude skôr vyčkávať na dlhodobejšie lepšie ekonomické údaje a na výsledky volieb v troch dôležitých štátoch EÚ. „Jediné, nad čím môže ECB rozmýšľať, je, či ukončiť kvantitatívne uvoľňovanie koncom roka, tak ako plánuje. Zdá sa však, že Európa pôjde skôr japonskou než americkou cestou,“ myslí si Ižip.



Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:02