krym oslavy anexiaReuters
StoryEditor

Z Krymu je čierna diera na peniaze, Moskva doňho napumpovala stovky miliárd

21.03.2017, 23:00

Veľa nesplnených sľubov, represie, diktátorské spôsoby vlády, vysoké ceny a málo turistov, ktorí nádherný ukrajinský polostrov kedysi živili. Krym po troch rokoch zisťuje, že z predstáv, čo prinesie pripojenie k Rusku, sa splnilo len málo.

Málo turistov
Veľa malých obchodov v krymských letoviskách má zatiahnuté výklady a už sa nechystá vytiahnuť ich. V letnej sezóne, ktorá živila celý polostrov, prichádza už len tretina turistov v porovnaní s obdobím pred anexiou. Doprava do Ruska v lete kolabuje, sľubovaný most je v nedohľadne, letenky stoja horibilné sumy a vízum kamkoľvek do Európy sa na Kryme prakticky nedá získať.

Prenasledovaní sú všetci, ktorí nadšene nesúhlasia s tým, že Krym je súčasťou Ruskej federácie. Menšinový parlament krymských Tatárov bol postavený mimo zákona. Proukrajinskí aktivisti sú označovaní za teroristov a odsudzovaní na tresty. Všetky nezávislé médiá boli zakázané. Podľa mnohých miestnych je ruská „okupačná“ správa tvrdšia ako úrady v pevninskom Rusku.

Krym stojí Rusko obrovské peniaze. Jeho rozpočet je aj po troch rokoch z 85 percent dotovaný Moskvou. Polostrov je tak na čelnom mieste medzi „čiernymi dierami“ Ruska, do ktorých sa bez väčšieho efektu strkajú peniaze.

Nachádza sa hneď vedľa takých krízových regiónov, ako je Čečensko alebo bojmi s islamskými teroristami zmietanej severokaukazskej republiky Dagestan či Ingušsko. Napríklad aj zapadnutá Kamčatka na druhom konci Ruska je sebestačnejšia než úrodný Krym, turisticky asi najkrajšia časť Čierneho mora.

Stratené financie
Podľa ruského ekonomického servera RBK stálo Rusko obsadenie Krymu v rokoch 2014 až 2016 viac ako 470 miliárd rubľov, teda v prepočte vyše 7,6 miliardy eur. A to sú len transfery z federálneho rozpočtu. Navyše, Ukrajina podala proti Rusku žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore v Haagu, kde doterajšie škody, ktoré jej anexiou vznikli, vyčíslila na sto miliárd dolárov.

Ďalšie miliardové sumy tečú z Moskvy na budovanie Kerčského mosta, ktorý by umožnil pozemné prepojenie Krymu s Ruskom. Miliardy idú aj do leteckého terminálu v Sevastopole alebo do energetických prepojení s Ruskom.

Napriek obrovskej snahe ruských úradov sa na Krym vlani podarilo prilákať necelých šesť miliónov turistov. Tento rok, keď sa pre Rusov znovu otvoria turecké letoviská, sa hotelieri na Kryme obávajú, že počet turistov opäť klesne. Krym nie je konkurencieschopný aj kvôli drahému leteckému spojeniu. Okupačné sankcie majú dosah aj na západných turistov, takže veľké výletné lode Krym míňajú.

Jedinou skupinou obyvateľov Krymu, ktorá okrem miestnych proruských politikov anexiou zarobila, sú penzisti. Tým totiž dôchodky dorovnali na ruskú, oproti ukrajinskej výrazne vyššiu úroveň, navyše ženy môžu ísť do dôchodku už v päťdesiatich piatich rokoch. Mnoho obyvateľov Krymu, ktorí sa o politiku nezaujímajú, však aj dnes hovorí, že na Kryme síce nie je tak dobre, ako čakali, avšak z ekonomického hľadiska sa majú lepšie ako na Ukrajine. Tam klesla životná úroveň kvôli vojne s Ruskom o desiatky percent.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:25