Poštová banka
StoryEditor

Banky sa predbiehajú v nízkych úrokoch. Do hypotekárneho ringu vstúpil nový hráč

03.04.2017, 10:12
Na vysoko konkurenčný trh s úvermi na bývanie vstupuje ďalší hráč.

Hoci Poštová banka do ringu naskakuje až v apríli, keď už majú ostatné banky rozbehnuté dva mesiace jarné úrokové akcie, verí si, že zaujme.

Konkurenciu chce prekvapiť úrokom, ktorý sa dá skresať po jedno percento ročne. Základný úrok na úvere na bývanie ponúka táto banka, ktorá patrí finančníkom z J&T, na úrovni 1,45 percenta, čo nie je na trhu najnižšie číslo. Lenže tento úrok si dokážete znížiť až o 50 percent na úroveň 0,725 percenta, čo už je najlacnejší úver na bývanie na trhu. Znížiť úrok si môže človek vďaka svojim úsporám.

Funguje to tak, že ak chcete hypotéku vo výške 100-tisíc a máte v banke nasporených 50-tisíc, úrok vám klesne o polovicu teda na spomínaných 0,725 percenta. „Prišli sme s modelom úveru na bývania, ktorý na Slovensku nie je bežný, ale vo Veľkej Británii, ale aj v Česku ho majú. Ide o to, že sa vám započítavajú úspory, ktorými si môžete úrokovú sadzbu znížiť,“ vysvetľuje pre HN Andrej Zaťko, generálny riaditeľ Poštovej banky.

Časté prepočítavanie
Sporiace účty môžu mať v Poštovej banke nielen ľudia, ktorí o hypotéku žiadajú, ale aj ich rodina či známi. Najviac ich môže byť päť. Nasporené peniaze navyše nebudú viazané a klient si ich bude môcť kedykoľvek vybrať. Lenže vtedy sa mu bude meniť aj výška úroku.

„Áno, bude sa prepočítavať na mesačnej báze podľa výšky sporenia. Výška splátky sa bude prepočítavať každodenne,“ vysvetľuje Zaťko.

Nulové úroky na sporení
Problém je v tom, že sporiace účty nebudú úročné vôbec. Takže sporitelia si len vložia peniaze do banky a dostanú nulový úrok. „Bude to neúročený sporiaci účet, ktorý bude slúžiť len na to, aby znižoval úrok na úvere na bývanie,“ tvrdí Zaťko.

Viac klientov
Cez sporenie viacerých ľudí môže Poštová banka získať nových klientov a môže sa snažiť predávať im iné produkty formou cross sellingu. Zaťko však tvrdí, že to pri tomto produkte to nebola ich zámer. „Nie je to naša priorita, ale budeme radi, ak títo sporitelia využijú aj iné naše produkty,“ dodáva.

Poštová banka sa doteraz zameriavala na spotrebné úvery. Vo februári prišla dokonca s akciou úveru s nulovým úrokom. Aj týmto požičiavaním za nulu si chce banka rozšíriť množinu zákazníkov. Na bankovom poli totiž začína byť husto a konkurenčný boj sa pritvrdzuje.

Unicredit znižuje úroky

UniCredit Bank chce vyťažiť zo záujmu Slovákov o financovanie bývanie, znižuje sadzby hypotekárnych úverov, ako vyplýva z tlačovej správy. Pri trojročnej fixácii ponúka banka sadzbu od 0,99 percenta, päťročnú potom od 1,19 percenta.

Pri 7-ročnej fixáxii ponúka banka 1,39 percenta, pri 10-ročnej 1,69 percenta.

01 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka 04 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť 05 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:20