ivanka trumpováReuters
StoryEditor

Skúmali pracovné podmienky v čínskych továrňach topánok Trumpovej. Jedného zatkli, dvaja zmizli

31.05.2017, 13:55
Autor:
ČTKČTK
Aktivistu, ktorý skúmal pracovné podmienky u čínskych dodávateľov Ivanky Trumpovej, v Číne uväznili a ďalší dvaja sú od nedele nezvestní.

O prípade, ktorý vrhá podivné svetlo na podnikanie dcéry amerického prezidenta v druhej najväčšej ekonomike sveta, informovali dnes tlačové agentúry s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu ochrancov práv China Labor Watch (CLW), sídliacu v New Yorku.

Chua Chaj-feng podľa CLW v utajení vyšetroval pracovné podmienky v továrni na obuv v provincii Ťiang-si v centrálnej Číne. Jeho manželka uviedla, že úrady ho v utorok zatkli a obvinili z tajného nahrávania rozhovorov v podniku. Ale nebola schopná získať žiadne informácie o ďalších dvoch aktivistoch menom Li Čao a Su Cheng.

Od založenia CLW pred 17 rokmi "sme viedli veľa podobných vyšetrovaní, ale nemali sme žiadny problém," povedal agentúre AFP riaditeľ organizácie Li čchiang, podľa ktorého sú obvinenia vznesené na adresu aktivistov v provincii Ťiang-si neopodstatnené. "Teraz je to prvýkrát, čo vyšetrujeme dodávateľa Ivanky Trumpovej, a tak je možné, že to s tým súvisí," dodal.

"Vyzývame prezidenta Trumpa a Ivanku Trumpovú, ako aj značky, ktoré sú s ňu spojené, aby sa zasadili o oslobodenie našich spolupracovníkov," vyhlásil.

Čínski predstavitelia mlčia

Značka Ivanka Trump odmietla vyjadrenie, zatiaľ čo Biely dom a právny zástupca Ivanky Trumpovej sa ešte nevyjadrili, poznamenala agentúra Reuters a dodala, že otázky na čínsku políciu zostali bez odpovede a hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia uviedla, že o danej veci nič nevie, a ďalšie vyjadrenie odmietla.

Ivanka Trumpová, rovnako ako jej otec, pre ktorého pracuje ako poradkyňa, uisťuje, že riadenie svojich firiem odovzdala svojim blízkym, aby sa kvôli práci v Bielom dome vyhla obvineniu zo stretu záujmov.

"Ivankyna značka by mala okamžite prestať spolupracovať s týmto dodávateľom a Trumpova vláda by mala zmeniť súčasnú politiku a vytknúť Číne porušovanie ľudských práv," uviedla hovorkyňa ústredia demokratov Adrienne Watsonová podľa agentúry AP. Ivanka sa podľa nej musí rozhodnúť, či môže ignorovať zjavný pokus čínskej vlády umlčať vyšetrovanie ohľadom vykorisťovania pracujúcich.

Trump vo volebnej kampani obviňoval Čínu, že "ukradla" milióny pracovných miest v Spojených štátoch, ale jeho rodine to nestačilo na to, aby sa zriekla služieb tejto "dielne sveta", poznamenala AFP a dodala, že Trumpove vzťahy nadobudli pozoruhodne na vrelosti od chvíle, kedy na začiatku apríla hostil vo svojej luxusnej rezidencii na Floride čínskeho prezidenta, za prítomnosti Ivanky a jej muža Jareda Kushnera. Ten je považovaný za jedného z najbližších poradcov prezidenta.

Falošné výplatné pásky

Aktivisti podľa CLW od marca zhromažďovali dôkazy, že továrne skupiny Chua-ťien v Kan-čou v Ťiang-si a v Tung-kuan pri Kantone na juhu krajiny nútia zamestnancov k nadčasom za plat menší, než je zákonom stanovená minimálna mzda, čo mali zamaskovať falošné výplatné pásky.

Značka Ivanky Trumpovej nevyrába v Číne priamo, ale zverila väčšinu svojej výroby podnikom, ktoré v Číne šijú oblečenie, obuv či kabelky. Továrne skupiny Chua-ťien vyrábajú obuv aj pre firmy, ako je Coach, Nine West, Karl Lagerfeld či Kendall+Kylie.

Na začiatku mája Ivankin manžel Jared Kushner a jeho rodinná realitná firma vyvolali rozruch, keď jeho sestra Nicole Kushnerová Meyerová zmienila bratovo meno počas schôdzky s čínskymi investormi v Pekingu, od ktorých sa snažila získať 150 miliónov dolárov na projekt luxusných bytov v New Jersey.

Nabádala tiež investorov, aby ťažili z kontroverzného vízového programu, ktorý umožňuje získať stály pobyt v USA, preslávenú "zelenú kartu", výmenou za najmenej polmiliónovú investíciu. Rodina Jareda Kushnera sa potom musela ospravedlniť.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:21