Shutterstock
StoryEditor

Bitcoin má vážnu konkurenciu. Hrozí, že nebude najväčšou digitálnou menou

15.06.2017, 13:18
Autor:
ČTKČTK
Odstúp, bitcoin. Máme tu ďalšiu digitálnu menu, ktorá si získava srdcia a hlavne peňaženky nadšencov kryptomien po celom svete.

Do konca roka 2018 by hodnotu bitcoinu mohla prekonať kryptomena ethereum, domnieva sa generálny riaditeľ hedgeového fondu Polychain Capital Olaf Carlson-Wee. Tento fond sa zameriava práve na kryptomeny.

"Pri ethereu sme zaznamenali bohatší, organický vývojársky ekosystém, ktorý sa vyvíja naozaj rýchlo, čo je dôvodom cenového rastu etherea. Ten je v súčasnosti oveľa výraznejší ako pri bitcoine," povedal Carslon-Wee agentúre Bloomberg.

Názov ethereum môže znieť povedome, pretože vlani hackeri ukradli ethery v hodnote miliónov dolárov. Napriek tomu táto mena priťahuje záujem z rôznych odvetví, od financií až po zdravotnú starostlivosť.

​Jej blockchain, teda decentralizovaná databáza, ktorá sa používa pri kryptomenách ako účtovná kniha, toho robí oveľa viac, ako je tomu v prípade používateľov bitcoinu, kde umožňuje poslať sumu od jednej osoby k druhej.

Zástancovia etherea sa domnievajú, že by mohol byť univerzálne dostupným strojom pre prevádzku firiem, pretože táto technológia umožňuje ľuďom robiť komplexnejšie kroky zdieľaným a decentralizovaným spôsobom.

Carlson-Wee nie je prvý, kto predpovedá ethereu svetlú budúcnosť. Spoluzakladateľ a výkonný partner Union Square Ventures Fred Wilson predstavil v nedávnom rozhovore ešte ambicióznejší výhľad pre túto kryptomenu. "Trhová kapitalizácia etherea prekoná trhovú kapitalizáciu bitcoinu do konca tohto roka," vyhlásil Wilson.

Hodnota bitcoinu vlani vzrástla o viac ako 300 percent a teraz sa táto kryptomena predáva asi za 2300 dolárov. To je zhruba osemnásobok hodnoty etheru. Druhá najobľúbenejšia kryptomena však získava rýchlo podiel na trhu.

Bitcoin má v súčasnosti na trhu s digitálnymi menami takmer polovičný podiel. Ešte pred tromi mesiacmi podľa údajov coinmarketcap.com mal bitcoin takmer 90-percentný podiel. Naopak podiel etherea stúpol štvornásobne a teraz má takmer štvrtinový podiel. Dych naberajú aj iné virtuálne meny. Carlson-Wee je fanúšikom mien auger, golem, zcash a monero.

Súčasný nárast hodnoty bitcoinu podľa niektorých analytikov odráža jeho základy. Iní pripisujú rast špekuláciám či zvýšenému záujmu z Ázie a prijímaniu tejto meny zavedenými spoločnosťami. V poslednej dobe však bitcoin klesol práve pre obavy z jeho rýchleho rastu, rovnako ako kvôli obavám o bezpečnosť.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:38