Katarskí šejkoviaReuters
StoryEditor

Takto vyzerá blokáda Kataru. Najbohatší štát potrebuje pomoc od iných

18.06.2017, 00:00

Ako pri povojnovej blokáde Berlína zo strany Sovietskeho zväzu.

Zhruba tak to teraz vyzerá v Katare, od ktorého sa kvôli kvôli údajnému podporovaniu teroristických organizácií odvrátili niektoré štáty, a krajina tým prišla o dodávku čerstvých potravín.

Zásobovanie preto podobne ako kedysi v prípade nemeckej metropoly prebieha leteckým mostom.

"Nastal čas urobiť niečo pre Katar"

Katar, ktorý bol odrezaný svojimi bratranci rovnako drsne, ako to urobili Sovieti s Berlínom pri blokáde v rokoch 1948 a 1949, teraz živia Iránci, Turci a pán Mutáz Chaját, uvedomelý katarský vlastenec.

So slovami "nastal čas urobiť niečo pre Katar" nakúpil v Amerike a Austrálii 4-tisíc kráv a prenajal lietadlá Qatar Airways, aby jeho krajania mali v chladničkách zase čerstvé mlieko, syr a kefír.

Zaplatil za to osem miliónov dolárov vrátane dopravy, čo znamená, že jedna krava ho vyšla na dvetisíc dolárov.

Nie je sám, kto teraz živí Katar. Najbohatší štát sveta kŕmia Iránci a Turci. Vznikol kvôli tomu priamo letecký most, podobný tomu, aký kedysi zriadili Američania pre vyhladovaných Berlínčanov.

Minulý týždeň odletelo v nedeľu z Iránu do Kataru päť lietadiel s čerstvou zeleninou a ovocím, každý stroj viezol náklad deväťdesiat ton. Aby emirát snáď nedostal chorobu beri-beri, dodáva mu teraz Irán letecky sto ton ovocia denne. Okrem toho sa v katarských obchodoch začalo vo veľkom predávať iránske mäso. Irán ho len za prvé dva dni blokády doviezol niekoľko ton.

Na dráhe letiska v Dohe sa teraz iránske lietadlá striedajú s tureckými. Turci ale vozia predovšetkým mlieko a mliečne výrobky, pretože kraví plán vlasteneckého Mutáza Chajáta začne naplno niesť ovocie, pardon, mlieko až koncom júna.

Katar má síce údajne zásoby na dvanásť mesiacov dopredu, ako to oznámili úrady, ale blokáda, ktorú vyhlásili jeho arabskí bratranci, prvé dni predsa len bolela.

Pred ňou sa drvivá väčšina katarského jedla dovážala zo Saudskej Arábie, s ktorou má Katar pozemné spojenie, a Emirátov, tam je to cez Saudskú Arábiu asi štyridsať kilometrov. Táto cesta teraz ale bola preseknutá potom, čo obe krajiny a niekoľko ďalších dali Katar do rozčúlenej arabskej kliatby.

Prečo je Katar v kliatbe

Oficiálnym dôvodom bolo, že Katar podporuje islamistov, teroristov a radikálov, čo je síce pravda, ale napriek tomu je to divné, pretože Saudovia a Emiráty robia to isté. Snáď len s tým rozdielom, že niekedy dávajú peniaze iným. Skutočným vysvetlením je, že maličký Katar prerástol Saudom cez hlavu a robil si, čo chcel.

Napriek tomu v prvých hodinách embarga vyšli prostí občania kniežatstva vo svojich luxusných vychladených štvorkolkách na nákupy a vybrakovali v supermarketoch oddelenie s ovocím a kurčatami.

01 - Modified: 2024-04-17 11:45:01 - Feat.: - Title: Rokovania medzi Izraelom a Hamasom sa podľa Kataru zastavili 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:10