Philip MorrisReuters
StoryEditor

Tabakový koncern Philip Morris má veľký problém. Otriasa ním únik citlivých dokumentov

16.07.2017, 14:33
Uniknuté dokumenty odhaľujú detailnú stratégiu spoločnosti.

Výrobca cigariet Philip Morris čelí úniku tisícov citlivých interných dokumentov. Odhaľujú detailnú stratégiu firmy k lobizmu a k boju s globálnou iniciatívou pre reguláciu tabaku.

Písal sa november minulého roka a indická metropola v tej dobe hostila konferenciu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Bolo to jedno z ostro sledovaných stretnutí, kde každé dva roky delegáti vlád z celého sveta rokujú o zásadných veciach ovliňujících životy miliónov ľudí.

Po tejto akcii v minulosti vznikli napríklad opatrenia ako zákaz fajčenia na verejných miestach či zväčšenie varovaní na obaloch.

Nie je tak prekvapením, že táto akcia priťahuje mimoriadnu pozornosť samotných tabakových korporácií. Objektívy fotoaparátov vtedy zachytili zástupcu kolosov Japan Tobacco International a British American Tobacco, ako čakajú pri vchode do rokovacej sály, dúfajúc, že ​​sa dostanú dovnútra napriek tomu, že im tam je vstup zakázaný.

"Na stretnutiach nie je nič nevhodné

Trochu neočakávane ale medzi nimi chýbali ich kolegovia z Philip Morris International, medzinárodná divízia druhej najväčšej tabakovej spoločnosti na svete, s ktorou sú spojené také značky, ako je Marlboro, L&M alebo Benson & Hedges. Firma vtedy tvrdila, že si bola vedomá, že jej prítomnosť nie je žiaduca, a preto sa na zasadnutie ani nikto z jej zástupcov nepokúšal dostať.

Nebola to ale úplne pravda. V skutočnosti sa z celého sveta stretli v Novom Dillí jej firemné esá, aby v hoteli vzdialenom asi hodinu jazdy od konferenčného centra zriadili svoj "operačný štáb", kde sa rodila stratégia, ako zlanáriť delegátov jednotlivých krajín.

Vyplýva to z teraz zverejnených citlivých interných dokumentov spoločnosti, ktoré získala agentúra Reuters a ktorú doplnila investigatívou v 14 krajinách naprieč kontinentmi a pod podmienkou zachovania anonymity tiež rozhovory s niektorými súčasnými a bývalými zamestnancami firmy.

Z materiálov vyplýva, že zástupcovia firmy Philip Morris sa v čase minuloročnej konferencie k rámcovému dohovoru o kontrole tabaku v Dillí zúčastnili viacerých stretnutí napríklad s delegátmi Vietnamu. Ten je jedným zo signatárov dohody z roku 2003. Od tej doby sa k nej pripojilo vyše 90 percent krajín sveta.

Napríklad Spojené štáty ju síce podpísali, ale už ju neratifikovali.

Spoločnosť Philip Morris v reakcii na tieto informácie namietala, že na takýchto stretnutiach nie je nič nevhodné.

"Pre nás ako spoločnosť pohybujúcu sa vo veľmi regulovanom priemysle sú debaty s vládami súčasťou nášho každodenného biznisu," uviedol pre agentúru Reuters Tony Snyder z komunikačného oddelenia firmy Philip Morris.

Lobistická mašinéria

V posledných rokoch sa však zdá, že práve vďaka takýmto stretnutiam, ktoré nevedie zďaleka len Philip Morris, protitabaková platforma trochu stráca dych. Od roku 2014 u takmer polovice kľúčových bodov dohody nenastal žiadny pokrok pri ich zavádzaní do praxe.

Niekoľko tisíc uniknutých dokumentov z rokov 2009 až 2016, počnúc e-mailov manažérov spoločnosti Philip Morris cez PowerPoint prezentácie, národné lobistické plány až po analýzy trhu, ukazujú, že len táto jediná firma sústredila značné sily na boj proti globálnej iniciatíve za väčšiu kontrolu tabaku.

Jeden z e-mailov spoločnosti z novembra 2015 ukazuje, že v tej dobe táto agenda zamestnávala vyše 600 vedúcich pracovníkov.

Z uniknutých materiálov tiež vyplýva, že Philip Morris sa aktívne usiluje o oslabenie protitabakovej iniciatívy na niekoľkých úrovniach.

Okrem zamerania sa na postoje delegátov na medzinárodných stretnutiach cielia tiež na jednotlivé štáty, kde sa rozhoduje o zložení národných delegácií a o zavedení opatrení do praxe.

Firma tak menovite usilovala o to, aby sa ich záležitosti okolo tabaku naďalej rozhodovala nie ministerstva zdravotníctva, ale financií, ktorá sa skôr budú zdráhať prísť o príspevky do rozpočtov práve z tabaku.

V programe PowerPoint prezentácii z roku 2014 takisto povolaní manažéri firmy rozoberajú, ako treba zbrojit proti jednotným krabičkám cigariet, aké zaviedla ako prvá pred piatimi rokmi Austrália a naposledy v tomto roku Británia.

Tabaková firma predkladá stratégiu napádať v jednotlivých krajinách opatrenia ako protiústavné a v rozpore s obchodnými dohodami a používaním ochranných známok. Aj v prípade neúspechu pred súdom sa zavedenia do praxe prinajmenšom pozdržia, a to aj v ďalších krajinách, ktoré čakajú na výsledok sporu.

Napriek všetkým snahám o obmedzenie fajčenia klesol od roku 2005, kedy medzinárodný dohovor vošiel do platnosti, predaj cigariet celosvetovo o iba 1,9 percenta.

Ročný čistý zisk len spoločnosti Philip Morris International činí vyše sedem miliárd dolárov. Na druhej strane barikády potom stojí 19-členný sekretariát pri medzinárodnej dohode pod hlavičkou WHO s priemerným rozpočtom menej ako šesť miliónov dolárov ročne.

01 - Modified: 2022-12-21 06:50:30 - Feat.: - Title: Ľubomíra Lukáčová: Ako sme špičkou v priemysle, chceme byť najlepší aj pre ľudí 02 - Modified: 2022-12-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Dizajnová inštalácia Borisa Klimeka "Minulosť pohľadom budúcnosti" súčasťou Bratislava Design Week 2022 03 - Modified: 2022-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Snažíme sa dospelým fajčiarom ukázať, že cigarety nepotrebujú 04 - Modified: 2022-10-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa zrodil unikátny Svet bez dymu v ČR a na Slovensku? Iniciatíva za milión eur vznikala na začiatku v obývačke 05 - Modified: 2022-07-01 06:13:41 - Feat.: - Title: Philip Morris uvádza elektronickú cigaretu IQOS VEEV už aj na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:07