StoryEditor

Prepad trhov v USA spustil vo svete chaos

04.02.2014, 22:57
Svetové trhy včera ovládol zmätok. Podpísal sa pod to prepad amerických akcií, ako aj obava o spomalenie najväčších ekonomík sveta.

Dôvodom znepokojenia má byť postupné skoncovanie s „dopovaním“ ekonomiky Spojených štátov novými peniazmi, ktoré na trhy vlievala americká centrálna banka Fed.

Japonsko pod tlakom

Turbulencie včera najviac pocítila japonská burza. Klesla o viac ako štyri percentá, čo je najhorší výsledok za posledný polrok. „Investori na trhoch cítia veľké riziko,“ hovorí Naoki Fujiwara, šéf fondu Shinkin Asset Management, ktorá má pod palcom investície vo výške 600 miliárd jenov (4,3 miliardy eur). „Jednotlivci, ale aj investičné fondy, chcú stiahnuť peniaze z našej firmy. Meny rozvíjajúcich sa ekonomík sa stále stretávajú s problémami, ktoré sa začali s terajšími krokmi Fedu,“ dodáva. Investori z obáv o vývoj vo svetovej ekonomike sťahujú podľa analytikov peniaze z akciových trhov a čoraz viac uprednostňujú hotovosť, dlhopisy a zlato.

Dvojciferný prepad

Od začiatku roka zaznamenal japonský akciový index Nikkei prepad o 14 percent. Najviac sa to dotklo firiem ako sú Sharp, Sony, Mazda, Honda či Panasonic, ktoré avizovali stratu viac ako päť percent. Mínusové čísla zaznamenali aj banky a finančné spoločnosti či firmy, ktoré sa venujú ťažbe nerastných surovín. Japonská ekonomika je závislá od exportu, preto majú zlé správy z globálnej ekonomiky negatívny dosah na miestny trh. Bežní Japonci však terajšie turbulencie na trhoch zatiaľ výrazne nepocítia. „Tamojšie domácnosti nemajú v akciách zainvestované veľké objemy peňazí, takže by ich to nemalo ovplyvniť,“ vysvetľuje ekonóm Českej sporiteľne Ľuboš Mokráš.

Nervózna nálada bude na trhoch vládnuť zrejme až do konca tohto týždňa. Analytici však ďalší pokles japonskej burzy očakávajú. „Pokiaľ bude pokračovať zvýšená nervozita na rozvíjajúcich sa trhoch, zostane japonský akciový trh pod tlakom, takže je možné, že jeho akcie ešte klesnú,“ predpovedá Ľuboš Mokráš.

Pokles cien akcií však zasiahol celý svet. Spustili to prepady na Wall Street, ktorá na začiatku týždňa uzavrela trhy s dvojpercentným „mankom“. Neistotu spôsobilo priškrtenie kvantitatívneho uvoľňovania, ľudovo označovaného aj tlačenie peňazí, zo strany Fedu. To znamená, že akciové trhy sa musia uspokojiť s menším prítokom lacných peňazí. „Nie je preto zvláštne, že výrazne prekúpený japonský index Nikkei reaguje silnými poklesmi,“ potvrdzuje analytik spoločnosti Next Finance Jiří Cihlář.

Pocítili to aj Slováci

Chaos na akciových trhoch sa prejavuje v celej Ázii, Európe aj v Spojených štátoch. Analytici očakávajú, že s úbytkom lacných peňazí príde postupné skresanie hodnoty prekúpených akciových indexov. Hoci európske trhy čelia poklesom nižším ako jedno percento, podľa Cihlářa sa tento prepad môže odzrkadliť v hodnote akcií slovenských firiem, ktoré sa obchodujú v Prahe. „Hlavný index pražskej burzy dnes stráca vyše pol percenta, pretože ju ťahajú dole akcie ČEZ-u a Komerčnej banky,“ dodal včera. Tieto záchvevy sa tak môžu dotknúť napríklad spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorej akcie sa obchodujú v Prahe.

Amerika naráža na dlhový strop

Okrem toho, že Ameriku v posledných dňoch trápi pokles na burze, ďalší problém môže nastať, ak sa demokrati a republikáni nedohodnú na zvýšení dlhového stropu. Ten by mal byť známy siedmeho februára. „Bez požičania dôjde v určitom okamihu k tomu, že nebudeme schopní splniť všetky povinnosti federálnej vlády,“ reagoval minister financií Jack Lew.

Minister ďalej dodáva, že sa môžu uchýliť k účtovným „trikom“, aby sa zabránilo prekročeniu dlhového limitu aspoň do konca februára. Ronald Ižip však nevidí dôvod, kvôli ktorému by sa dlhový strop nestanovil. „V USA je politická vôľa dohodnúť sa, preto si myslím, že to do stanoveného dátumu stihnú.“ Ak by sa tak nestalo, nemalo by to mať výrazné dôsledky na trhy. Pripomenul, že momentálne Spojené štáty viac trápi situácia, spojená s Fedom, po tom, čo postupne znižuje nákup dlhopisov.

Téma dlhového stropu sa pretriasa už od minulého roka, kedy odvrátili bankrot krajiny. Kvôli nejednotným názorom boli v októbri dokonca čiastočne odstavené úrady.

Ako sa včera darilo burzám

Nemecký DAX klesol o 0,61 percenta.

PX index v Prahe si pripísal stratu 0,59 percenta.

Japonský Nikkei sa prepadol o 4,18 percenta.

Americký NASDAQ sa nakoniec vymanil zo straty a pripísal si 0,67-percentný rast.

01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:00