StoryEditor

Doba ľadová v ECB

07.05.2009, 10:09
Včerajšia seansa napriek silným ekonomickým indikátorom nepriniesla výraznejšiu volatilitu na FX trhy.

Dôvodom boli očakávania z dnešného zasadnutia ECB, večerného zverejnenia stres testovania US bánk a výsledkov zajtrajšieho amerického pracovného trhu (US nezamestnanosť a Nonfarm Payrolls).

Medzi kľúčové fundamentálne a technické indikátory, ktoré včera usmerňovali pohyb devízových trhov patrili:

  1. Pozitívnejšie dáta z Eurozóny v podobe PMI (index nákupných manažérov) sektora výroby, ktoré dosiahli najlepšie úrovne za posledných šesť mesiacov (najvýraznejší prírastok PMI za posledných sedem rokov). Dáta naznačujú pravdepodobnosť hľadania si dna európskej ekonomiky ( i keď projekcie ekonomického rastu pre rok 2009 stále smerujú k najhlbšej ekonomickej recesii od II. svetovej vojny -4% Y/Y). Pozitívny optimizmus  z výsledkov PMI chladili negatívnejšie dáta maloobchodných tržieb, ktoré naznačujú, že spotrebiteľské dáta ako kľúčová zložka ekonomického rastu ostáva v klesajúcej trajektórii. Stabilizácia spotrebiteľskej dôvery v budúcnosť ekonomického rastu a podpora spotrebiteľských výdajov je kľúčovou otázkou nasledujúcich mesiacov v Eurozóne.
  2. Stabilnejšie dáta sektora služieb (PMI) poskytla i  UK ekonomika, ktorá postupne naznačuje indície stabilizácie. Jediným problémom naďalej ostáva  pokles cien nehnuteľností, ktorý determinuje vývoj úverového (hypotekárneho trhu).
  3. Prvotné dáta US pracovného triatlonu z US ekonomiky (ADP zamestnanosť, prieskum personálnej spoločnosti Challenger) naznačujú miernu stabilizáciu trhu práce. ADP zamestnanosť prekvapila svojou výrazne menšou stratou pracovných miest v  súkromnom sektore ako boli trhové predpoklady a Challenger naznačil, že veľké spoločnosti majú najsilnejšiu vlnu masívneho prepúšťania už za sebou.  Napriek týmto mierne lepším náznakom predstavitelia oboch spoločností poskytujúce výsledky potvrdil výhľad atakovania 10%-nej nezamestnanosti počas tejto krízy. Očakáva sa ale už miernejší rast nezamestnanosti (posledné štyri mesiace stúpal o viac ako 0,4% na mesačnej báze a zmiernenie straty pracovných miest Nonfarm Payrolls). Po týchto prekvapujúco pozitívnejších výsledkoch začali prichádzať prvé revízie piatkových dát finalizácie US pracovného triatlonu, aprílová nezamestnanosť by sa mala dostať do pásma 8,8-8,9% (aktuálne 8,5%, prvotné odhady smerovali k maximám na 9%).
  4. Komentár ministra financií USA T. Geithnera k dnešnému zverejneniu výsledkov stres testovania 19-tich veľkých amerických bánk. Minister financií potvrdil, že žiadnej z testovaných bánk nehrozí riziko „insolventnosti“ a prípadná potreba navršovania kapitálu je iba prirodzeným vývojom súkromnej spoločnosti (kedy banky budú musieť pristúpiť k náhrade verejných zdrojov súkromným kapitálom). Mierne tak tlmil riziká, ktoré vznikli z informácii o potrebe kapitálu pre Bank of America vo výške 34 mld. USD.
  5. Stále častejší príval pozitívnejších ekonomických indikátorov, ktoré naznačujú snahu o stabilizáciu ekonomiky (je to výsledok predchádzajúcich výrazných prepadov nie zlepšenia ekonomík) podporuje pokles rizikovej averzie a rast akciových titulov. US akciové indexy si tak pod tlakom dáta pracovného trhu, upokojenia pred dnešnými večernými výsledkami stres testovania (slová US ministra financií) udržali pozitívny výhľad (DJIA 1,21%, SP 1,74%, Nasdaq 0,28%).
  6. EURUSD napriek stabilnejším dátam z Eurozóny a poklesu rizikovej averzie (rast akciových trhov) nedokázal výraznejšie atakovať kľúčovú technickú bariéru na úrovni 200-dňového kĺzavého priemeru (aktuálne 1,3470). Podobne odolala rastovému potenciálu i bariéra 200-dňového kĺzavého priemeru 132,60 na páre EURJPY. Tieto technické bariéry sú kľúčové pre tlmenie aktuálneho rastového potenciálu. EURUSD sa však naďalej udržiava v silnom strednodobom rastovom kanáli (od aprílových miním), ktorý mu otvára potenciál k úrovni 1,3470 (rezistencia rastového kanála a technická bariéra 200-dňového kĺzavého priemeru). GBPUSD podporovaný pozitívnejšími dátami UK ekonomika a výrazným poklesom rizikovej averzie sa taktiež udržiava v rastovom kanáli a prielom tohto týždenných maxím na úrovni 1,5160/70 podporuje potenciál k tohtoročným maximám na 1,5380/1,54.

Najvýznamnejší deň v mesiaci

Dnešný deň je považovaný za najkľúčovejší v tomto mesiaci a mohol by stanoviť silnejšie strednodobé trendy vo vývoji finančných trhov. Prvou kľúčovou udalosťou bude rozhodnutie o sadzbách ECB, ktoré by malo priniesť zníženie refinančnej sadzby o 25 bázických bodov  na level 1% (aktuálny 1,25%) a predlženie refinančných operácii (zo šiestich na dvanásť mesiacov). Predpoklad prijatia neštandardných krokov a nástrojov menovej politiky ECB (kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky) sa aktuálne nachádza na „bode mrazu“. ECB tak opätovne ostane verná svojej konzervatívnej štruktúre, kedy prijatie odvážnejších krokov je mimo rámec jej pôsobnosti (je to dané i štruktúrou ECB, ktorej zdroje sú tvorené členským krajinami EU, preto rizikovejšie operácie si nemôže dovoliť).

Základna sadzba sa zníži

Ak ECB zníži refinančnú sadzbu na 1% (depozitná má už podľa prezidenta ECB svoje dno na úrovni 0,25%) a vyhlási, že nižšie ju už nebude znižovať, čo spolu s komentárom o počkaní na dopady aktuálnych krokov menovej politiky na reálnu ekonomiku bude znamenať neochotu ECB pristúpiť v blízkej budúcnosti k akejkoľvej zmene menovej politiky. Toto „zabetónovanie“ by mohlo krátkodobo podporiť spoločnú európsku menu (ERUUSD 1,3450/70), ale v prípade výraznejšieho prepadu EU ekonomiky by sa mohlo stať výrazným bremenom EURa. Prípadné prijatie neštandardných krokov ECB by bolo veľkým prekvapením pre trhy (už naznačenie ich možného prijatia v budúcnosti), čo by mohlo poslať EURo hlbšie do kolien (bariéra na úrovni 1,31/1,3080).

EURUSD

Euro bude posilňovať

Aktuálny vývoj EURUSD sa riadi hlavne sentimentom na akciových trhoch, ktoré ak dnes dokážu ustať večerný tlak po výsledkoch stres testovania amerických bánk mohla byt o byť výrazná podpora pre rastový potenciál EURUSD k silnej rezistentnej bariére 1,3450/70 (ako sme už naznačovali i vo včerajšom komentári je to úroveň, pri ktorej zelená bankovka hrá vabank jej prípadný prielom otvára potenciál až k 1,37 a neskôr k 1,40).

Predajnej stratégií na EURUSD by dopomohli obavy ECB o vývoj EU ekonomiky, naznačenie (prípadná ochota) ECB v budúcnosti pristúpiť pod tlakom spomaľovania ekonomiky (prípadne deflačných rizík) k neštandardným krokom menovej politiky a negatívne výsledky stres testovania amerických bánk.

Tento prípadný súbeh udalosti by výrazne vystrelil rizikovú averziu na finančných trhoch (akcie nadol), čo by podporilo zelenú bankovku na EURUSD k prielomu 100-dňvého kĺzavého priemeru na úrovni 1,3210/00 s potenciálom k 1,31. Trend je však aktuálne výrazne naklonený EURu, jedine uvedomovaniu si hrozby prepadu USD pri prelomení levelu 1,35 EURUSD môže byť psychologickou bariérou pre udržanie rastového potenciálu (už včerajší trend vyčkávania na EURUSD napriek rastu akciových trhov naznačuje nerozhodnosť investorov.

Bank of England sadzbu nezmení

Okrem ECB a výsledkov stres testovania amerických bánk zasadá aj BoE, kde sa však neočakávajú zmeny úrokovej sadzby (ponechanie na úrovni 0,5%) a prípadné zmeny kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky BoE by mohli byť zverejnené až na zápisnici BoE (o dva týždne).

GBPUSD sa tak plne zameria na intradenný sentiment akciových trhov a ich stratégiu pred výsledkami stres testovania (mali byť zverejnené až po zatvorení US akciových trhov, čo naznačuje ich primárny dopad na piatkovú seansu). GBPUSD ostáva v rastovom kanáli s potenciálom po prielome úrovne 1,5160/70 (riziko dvojitého vrcholu a možnej korekcie nadol) k maximám kanála na úrovni 1,5280/1,53, prípadný prielom suportnej bariéry  (pod tlakom poklesu akciových trhov ako obáv z výsledkov stres testovania) na úrovni 1,5030/10 by bol vnímaný ako predaný signál s potenciálom až k minimám na 1,4860/40.

GBPUSD

Valér Demjan, CI KOMODITY

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 06:14