StoryEditor

Trhy očakávajú zemetrasenie

04.05.2009, 11:40
Napriek tomu, že je iba začiatok týždňa, nedá sa začať inak ako výhľadom kľúčových fundamentálnych indikátorov, ktoré môžu výrazne naznačiť strednodobé smerovanie menových párov.
Medzi najdôležitejšie udalosti bude patriť rozhodnutie ECB o úrokových sadzbách a výsledky stres testovania amerických bánk, ktoré môžu priniesť silné zemetrasenie na finančných trhoch.

ECB počas posledného mesiaca (dá sa konštatovať, že od marcového rozhodnutia ECB, ktoré prinieslo plošné zníženie sadzieb o 25 bázických bodov – refinančná 1,25%, depozitná 0,25%) jednoznačne drží líniu v ďalšom znížení refinančnej sadzby (predpoklady smerujú k úrovni 1%). Rozkol medzi členmi ECB nie je ani vo výške refinančnej sadzby (niektorí si ju vedia predstaviť i pod levelom 1%), ale vo využívaní neštandardných nástrojov menovej politiky. ECB naznačila, že je ochotná predlžiť lehoty svojich refinančných operácií zo šiestich na dvanásť mesiacov, čo však trhmi nebude chápané ako neštandardné kroky. Trh bude očakávať jasné vyhlásenie ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu menovej politiky ECB (nákup štátnych a korporátnych dlhopisov). I prípadné zníženie sadzieb len o 25 bázických bodov na level 1% a predlženie lehoty refinančných operácií by nemuselo EURu výrazne pomôcť (neochota pritvrdiť proti rizikám poklesu inflácie), ak ECB potvrdí ústami svojho prezidenta Tricheta ochotu pristúpiť v budúcnosti ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu (aktuálne to realizuje FED, BoE, BoJ, SNB). Práve výhľad neštandardných krokov ECB počas štvrtkového zasadnutia môže výraznejšie nakloniť misky váh na páre EURUSD, prípadné rázne odmietnutie kvantitatívneho uvoľňovania od ECB (pod tlakom nemeckého krídla) môže narušiť dlhodobý klesajúci trend a prelomiť silné technické bariéry (200-dňový kĺzavý priemer) na úrovni pásma  1,3500/50 EURUSD. Náznak (resp. ochota niektorých členov ECB presadzovať nákupy dlhopisov) možného výhľadu kvantitatívneho uvoľňovania ECB bude silným impulzom k opätovnému ponoreniu EURUSD pod level 1,30 (potenciál je až k minimám na 1,2850/00).

Stres testovanie US bánk je aktuálne hitom finančných trhov, ktoré malo byť zverejnené už počas dnešného dňa (banky dostali výsledky už skôr). Rozhodnutie FEDu presunúť oficiálne výsledky stres testovania na koniec tohto týždňa, je silnou podporu pre testované finančné inštitúcie (v prípade negatívnych výsledkov testov majú dostatok času na zabezpečenie si kapitálu), ale finančná verejnosť veľmi tvrdo odsúdila toto rozhodnutie (investor W. Buffet). Podľa viacerých trhových zdrojov práve najsilnejšie US finančné giganty (Citigroup, Bank of America) môžu mať najvýraznejšie problémy, čo môže viesť k nárastu rizikovej averzie a prepadu akciových trhov (predpokladá sa krach ďalších lokálnych US bánk). Včerajšie vystúpenie investorského guru W. Buffeta síce naznačilo, že niektoré finančné domy sú na tom dobre (Wells Fargo), čo však pri jeho investičnom podiele v tejto spoločnosti vyznieva skôr ako prihrievanie si „vlastnej polievky“. Negatívne dáta stres testovania by mohli zastaviť tohtoročný „rastový boom“ akciových trhov, čo pri pozitívnej korelácii so spoločnou európskou menou naznačuje šancu pre mierne tlmenie rastového potenciálu EURUSD. Ak však banky využili „timeout“ na zastabilizovanie svojho kapitálu (Citigroup predala svoju japonskú investičnú divíziu) a dokážu trh presvedčiť o svojej stabilite (predpoklad smerujú, že Citigroup a Bank of America potrebujú okolo 10 mld. USD dodatočného kapitálu), tak dopady stres testovania môžu byť minimálne (udržanie EURUSD nad levelom 1,30 s potenciálom k 1,35). US akciové tituly už veľakrát dokázali postaviť svoj rast na fiktívnych dátach a krokoch US vlády.

Posledným kľúčovým fundamentálnym indikátorom tohto týždňa bude US pracovný trh, ktorý však pri predchádzajúcich dvoch očakávaných udalostiach je zatlačený do úzadia. Všetky čiastkové dáta (nové a pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti) naznačujú najvyššiu mieru aprílovej nezamestnanosti za posledných 26 rokov - 9% (aktuálny level 8,5%). US ekonomika od začiatku krízy stratila takmer 5,1 mil. pracovných miest, od začiatku tohto aktuálneho roka 2,05 mil. pracovných miest, tento negatívny výhľad by mal pokračovať i naďalej (piatkové predpoklady Nonfarm Payrolls smerujú opätovne pod úroveň -500 tis. pracovných miest).

Dnešný deň začal dátami zo starého kontinentu v podobe nemeckých maloobchodných tržieb za marcové obdobie (-1% M/M), čo len potvrdzuje výrazný prepad spotrebiteľských výdajov a nutnosť podpory európskej ekonomiky prostredníctvom krokov ECB. Napriek negatívnejším dátam z Nemecka, EURUSD dokázal uhájiť level 1,30, čo mu dáva potenciál v prípade pokračujúceho pozitívneho vývoja akciových trhov k rezistencii aprílového rastového kanála na úrovni 1,3400/20 EURUSD.

Európska ekonomika dnes ešte ponúkne finalizáciu aprílových PMI (index nákupných manažérov) sektora výroby  z Nemecka a Eurozóny, spolu s investorským indexom Sentix (predpoklad -28, posledný -35,3). Pozitívnejšie európske dáta a stabilnejšie akciové trhy by mali byť kľúčom pre udržanie pásma 1,33/1,3280 EURUSD, jeho prielom pod tlakom negatívnejších dáta a hlavne nárastu rizikovej averzie (obavy akciového trhu z výsledkov stres testovania) by tak páru otváral potenciál k minimám na 1,32/1,3180 EURUSD.

US ekonomika dnes prináša ďalšie dáta realitného trhu v podobe nerealizovaných predajov domov za marcové obdobie (predpoklad 0,0% M/M, posledný 2,1% M/M) a stavebných výdajov (predpoklad -1,4% M/M, posledný -0,9% M/M), ktoré by však nemali mať kľúčový dopad na vývoj EURUSD. Strednodobý klesajúci trend na EURUSD bol narušený ku koncu minulého týždňa (zatvárali sme nad klesajúcou trendovou líniou 1,3280, ťahanou  od marcových topov), krátkodobý (aprílový trend) je rastový s potenciálom k maximám na 1,3400/20 EURUSD. Dlhodobý trend (ťahaný od topov z minulého roka) je síce naďalej klesajúci, ale jeho bariéry 1,3500/1 (200-dňový kĺzavý priemer) sú na dohľad.

Valér Demjan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-a-prehlad-trhov, menuAlias = analyzy-a-prehlad-trhov, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 22:35