StoryEditor

Tresty pre firmy nepodporia

28.04.2005, 00:00
Poslanci parlamentu majú rozhodnúť o tom, či aj firmy ponesú trestnú zodpovednosť začiatkom mája, ale už teraz je jasné, že minister spravodlivosti Daniel Lipšic bude mať pri obhajobe tohto bodu Trestného zákona veľmi ťažkú pozíciu.

Poslanci parlamentu majú rozhodnúť o tom, či firmy ponesú trestnú zodpovednosť začiatkom mája, ale už teraz je jasné, že minister spravodlivosti Daniel Lipšic bude mať pri obhajobe tohto bodu Trestného zákona ťažkú pozíciu. Posolstvo gesčného, ústavnoprávneho výboru je totiž jednoznačné -- vypustiť inkriminovanú piatu hlavu z návrhu zákona. Rovnaký "pozmeňovák" z dielne koaličného poslanca Jirka Malchárka (ANO) odsúhlasili včera aj členovia výboru pre hospodárstvo.
Argumenty na vypustenie sa pritom rôznia, i keď poslanci viac-menej spievajú stále tú istú pesničku. "Právnická osoba nemá vlastnú vôľu a preto nemôže byť zodpovedná za výsledok," tvrdí nezávislý poslanec Miroslav Abelovský. Podľa neho nie je fér ani to, že by zrušením firmy mali byť postihovaní aj nevinní, napríklad zamestnanci či veritelia. Malchárek zase odmieta akceptovať Lipšicov argument, že ide o záväzok voči Európskej únii. Lipšic mu však oponuje, že komunitárne právo určuje veľmi jasné podmienky a sankcie za trestné činy spáchané firmami.
Úplne novú námietku vzniesol Gábor Gál (SMK). Nesúhlasí s tým, aby boli trestne zodpovedné aj obce a vyššie územné celky. Okruh zodpovedných právnických osôb o samosprávne celky pritom rozšíril Lipšic až po námietkach poslancov. V pôvodnom návrhu sa totiž rátalo s tým, že aj obce a VÚC spolu so štátom budú nepotrestateľné.
Ján Cuper a Miroslav Abelovský navrhujú upraviť zodpovednosť firiem za trestné činy v osobitnom zákone. Toto je však podľa Lipšica iba výhovorka, prečo ju neprijať už dnes. "Aký by v tom bol rozdiel? Obsahovo by to nebolo v ničom iné," tvrdí minister. Chce preto s poslancami, hlavne s tými koaličnými, o ponechaní piatej hlavy v Trestnom zákone ešte rokovať. Malchárkov odkaz však znie: "Je to zbytočné. Pre nás je tento bod neakceptovateľný. Inak nepodporíme celý Trestný zákon."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:23