StoryEditor

Elektrina nemá ísť výrazne hore

08.11.2006, 23:00

Hoci tri distribučné spoločnosti navrhujú zvýšenie cien elektriny pre domácnosti od januára v priemere o 13 percent, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví schváli koncom budúceho týždňa omnoho nižší nárast. Mal by byť nižší, než médiami avizovaných sedem percent. Je pravdepodobné, že domácnosti budú platiť viac len o tri-štyri percentá.
Rokovania sa naťahujú
Konečný verdikt úradu najviac zdržujú rokovania s talianskym Enelom vlastniacim Slovenské elektrárne. Tie by mali distribučkám zdvihnúť ceny veľkoobchodnej elektriny približne o 20 percent. Ak by úrad v rokovaniach uspel, distribučky by mohli akceptovať menšie zvýšenie cien pre domácnosti než teraz navrhujú. "Robíme všetko pre to, aby zvýšenie cien pre domácnosti bolo čo najnižšie," povedal predseda úradu Karol Dvorák.
Úrad už s distribučkami rokovania o cenách ukončil, lebo podľa Dvoráka "neviedli k ničomu". Podľa kuloárnych informácií je pravdepodobné, že domácnosti budú platiť viac len o tri-štyri percentá. To by sa už blížilo k predstavám predsedu vlády Roberta Fica, ktorý sa snaží priblížiť k nule. Vláda však ešte v septembri hovorila o 5,4-percentnom znížení cien.
Úradu hrozia právne kroky
Významný tlak na energetické podniky má vytvoriť navrhovaná novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Podľa Fica sú totiž náklady na výrobu energie na Slovensku druhé najnižšie v Európskej únii, pričom ceny sú druhé najvyššie.
Pripomienky k novele okrem energetických spoločností mali aj ministerstvo financií a samotný úrad pre reguláciu. Východoslovenská energetika dokonca pohrozila, že novelu právne napadne v Bruseli. Predseda Predstavenstva VSE Norbert Schürmann nesúhlasí ani s nižším nárastom cien, čo okrem iného obhajuje aj tvrdením, že štátny rozpočet môže prísť o miliardy korún z ušlých daní a dividend energetických spoločností.
"Výnos úradu prehodnotíme, či bude v súlade s jeho predchádzajúcimi rozhodnutiami, slovenskou aj európskou legislatívou," povedal hovorca VSE Boris Peško, čím naznačil, že ani rozhodnutie o cene elektriny pre domácnosti nemusí zostať bez právnej reakcie zo strany spoločnosti.

Zisky distribučiek
Distribučným spoločnostiam sa minulý rok darilo. Všetky tri si v porovnaní s rokom 2004 zvýšili zisky. Až o 12 percent Západoslovenská energetika, ktorá mala čistý zisk takmer tri miliardy korún, východoslovenská dosiahla 1,6 a stredoslovenská takmer dve miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:10