StoryEditor

Štátna pokladnica už pripravuje svoje systémy na euro

30.07.2007, 12:15
Autor:
TASRTASR

Štátna pokladnica (ŠP), ktorá zabezpečuje finančné riadenie verejných financií SR, už začala s prípravou svojho informačného systému na zavedenie eura. Momentálne prebieha predovšetkým fáza analýzy a návrhov na elimináciu rizík, od budúceho roka bude nasledovať aj postupná zmena zobrazovania mien v pokladničnom systéme.
Prípravy informačného systému ŠP na euro postupujú podľa projektového manažéra dodávateľa kľúčových modulov tohto systému QBSW, a. s., Bratislava Rastislava Cisára v súlade s časovým harmonogramom stanoveným Národným plánom zavedenia eura v SR (NP).
Prvou fázou prechodu pokladničného systému na euro je analýza a návrhy na elimináciu rizík. Zmena lokálnej meny je totiž rozsiahlou a významnou úpravou finančného systému a nejedná sa iba o jednoduché prepočítanie kurzov. "Nastáva množstvo prechodných situácií, súvisiacich s duálnym zobrazovaním mien alebo s platbami na prelome rokov 2008 a 2009," upozornil Cisár.
Systém musí byť na prechod na novú menu pripravený dokonalo a včas. "Štátna pokladnica totiž realizuje prostredníctvom svojho informačného systému tie najdôležitejšie platby súvisiace s riadením likvidity štátu, výplaty dôchodkov, sociálnych dávok či miezd štátnych zamestnancov," zdôraznil Cisár.
Samotné zmeny zobrazovania hodnôt v jednotlivých menách v systéme ŠP budú rozdelené do etáp, ktoré v podstate korešpondujú s etapami zavádzania eura v celonárodnom meradle. V prvom kroku, od januára 2008, pôjde o informatívne zobrazovanie eura ako pomocnej meny. "Nasledovať bude duálne zobrazovanie podľa definitívneho konverzného kurzu stanoveného Radou EÚ, pričom primárnou menou bude do roku 2009 stále slovenská koruna," pokračoval Cisár. Po predpokladanom vstupe do eurozóny 1. januára 2009 bude potrebné upraviť napr. predpisy pre trvalé platobné príkazy, súhlasy na inkasá, automatické prevody, či blokácie na účtoch dovtedy vedené v korunách.
Štátna pokladnica vznikla zo zákona 1. júla 2002. Informačný systém ŠP bol do produkčnej prevádzky uvedený v roku 2004. Kľúčové softvérové moduly na podporu správy a riadenia verejných financií vytvorila a udržiava spoločnosť QBSW, ktorá sa venuje softvérovému vývoju. Tieto moduly v súčasnosti spravujú bankové účty klientom ŠP, ktorých je viac ako 1 700, a zabezpečujú realizáciu domáceho i cezhraničného platobného styku pre všetky rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, fondy a ostatné organizácie napojené na verejný rozpočet.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 09:19