StoryEditor

Piešťanci zobrali Švédom výrobu

03.12.2012, 23:00

V Piešťanoch si nájdu prácu desiatky Slovákov. Postará sa o ne nemecká spoločnosť Pucaro Elektro-Isolierstoffe. Ide o firmu, ktorá u nás zamestnáva viac ako stovku ľudí a dnes plánuje produkciu v ich závode rozšíriť. „Počítame tak s nárastom o vyše 30 pracovných miest,“ podotkol prezident a country manažér Marcel van der Hoek. Nábory zamestnancov budú prebiehať na prelome rokov, ukončené by mali byť do konca prvého štvrťroka 2013.

Presun zo severu
Pucaro na Slovensku vyrába izolačný materiál pre elektrotechnický priemysel. Firma produkciu rozširuje vďaka presunu produkcie kompozitných materiálov, ktoré sa doteraz vyrábali v závode ABB Composites vo švédskom meste Pite. Na vysvetlenie – Pucaro Elektro-Isolierstoffe je člen obrej nadnárodnej korporácie ABB. „Dôvodom pre toto rozhodnutie bola reštrukturalizácia operácií vo švédskom závode,“ reagovala spoločnosť na naše otázky.

Lacnejšie náklady
Spoločnosť Pucaro si od rozšírenia výroby o kompozitné materiály sľubuje ďalšiu expanziu na trhu, napríklad aj do oblasti zdravotníctva. Momentálne sa izolačné materiály vyrobené Pucarom dodávajú predovšetkým do aplikácií elektrických motorov či transformátorov.

O presune výroby rozhodli podľa spoločnosti reštrukturalizácia v rámci švédskeho závodu. K rozhodnutiu umiestniť produkciu izolačných materiálov u nás však mohli dopomôcť aj lacnejšie náklady na výrobu a pracovné sily, členstvo v eurozóne, ako aj pôsobenie koncernu ABB u nás.

Ten svoju pozíciu na Slovensku v posledných rokoch výraznejšie rozšíril, keď v Košiciach otvoril inžinierske centrum, ktoré vzniklo ako výsledok celosvetovo stúpajúceho dopytu po efektívnych zdrojoch elektrickej energie. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 12:53