StoryEditor

Volkswagen chystá ďalšiu investíciu

23.10.2012, 21:00
Nemecký koncern zvažuje, že bude v Bratislave vyrábať plug-in hybridy.

Investície v desiatkach miliónov eur, stovky nových pracovných miest a výroba moderných ekologických hybridných áut exkluzívne na Slovensku. Aj to by nám mohla priniesť nová investícia Volkswagenu. Nemecký koncern by podľa aktuálnych informácií mohol v Bratislave po novom montovať aj plug-in hybridy. Teda autá, ktoré sa od bežných hybridov odlišujú v tom, že sa dajú priamo elektricky dobíjať.

Už o rok?
„Pokiaľ sa naozaj definitívne rozhodneme, plug-in hybridy začneme v Bratislave vyrábať najneskôr v roku 2014,“ vyhlásil na medzinárodnom brazílskom autosalóne v Sao Paule pre HN Michael Macht. Člen predstavenstva koncernu, ktorý je zodpovedný za výrobu, poukazuje na to, že investícia si určite vyžiada vznik nových miest. „Výroba hybridného vozidla je komplexnejšia, výrobný čas takéhoto automobilu je dlhší,“ vysvetľuje Macht.

Porsche aj Audi
To, že Bratislava je favoritom novej investície, potvrdil pre HN aj viceprezident koncernu Rudolf Krebs. Podľa jeho slov by sa novej plug-in verzie „made in Slovakia“ mohli dočkať aj luxusné SUV-čka Audi Q7, Porsche Cayenne a Volkswagen Touareg.

Hodnota investície zatiaľ vyčíslená nie je, pohybovať by sa však mala v desiatkach miliónov eur.
Podľa analytikov hrá nášmu závodu do karát aj doterajšie pôsobenie. „Výrobu u nás majú dobré odskúšanú a spokojnosť musí byť aj s kvalitou doterajšej výroby,“ konštatuje managing partner KPMG Slovensko Ľuboš Vančo. Podľa jeho slov sa hybridy snaží robiť každá automobilka, ich nevýhodou môže byť hlavne vysoká cena, ktorá limituje predaj.

 


 Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 11:42