StoryEditor

Finančníci majú záujem o plynovod

Predaj SPP. Holding finančníkov vyjednáva o podieloch v dcérskych firmách.

Záujemca o menšinový balík Slovenského plynárenského priemyslu – Energetický a průmyslový holding – chce viac z jeho najvýnosnejších častí. Podľa informácií HN to má byť protihodnota za to, že štát sa stane 100-percentným vlastníkom materskej spoločnosti plynárov.

V hre majú byť dve dcéry SPP. Prvá najziskovejšia firma Eustream, ktorej súčasťou je plynovod na prepravu suroviny. Druhou je SPP distribúcia, ktorá zarába na dodávkach plynu. Vlani spoločne zarobili takmer 300 miliónov eur, čo je 43 percent celkového zisku.

„Rokuje sa aj o Eustreame. EPH si chcel zvýšiť majetkový podiel v Eustreame, ako aj distribúcii, štát to nechce dovoliť,“ povedal HN zdroj blízky rokovaniam. Ministerstvo hospodárstva sa k podrobnostiam obchodu nevyjadruje. „Za našej vlády sa o ničom takom nerokovalo. Rozhodne je to vec, ktorá sa bez podrobných analýz ťažko vyhodnocuje,“ vraví poslanec z SaS Martin Chren. Holding vlastní najbohatší Čech Petr Kellner a finančníci z J&T.

O podrobnostiach transakcie má vláda rokovať už budúci týždeň. To, že štát pripúšťa odpredaj „rúry“, pritom vyplýva aj z materiálu, ktorý ešte v októbri schválil kabinet Roberta Fica (Smer-SD). Podľa dokumentu je v hre viacero alternatív. „Ak sa Slovenská republika rozhodne previesť iba malý podiel (zvyčajne 5 až 20 percent hlasovacích práv), transakčná štruktúra, harmonogram a následná spolupráca budú iné, než keby predal významnú menšinovú (do 49 percent) alebo dokonca väčšinovú pozíciu,“ píše sa v schválenom materiáli. Podľa Fica mal v minulosti záujem o Eustream partner z nemeckého prostredia. Hovorilo sa o nemeckej poisťovacej spoločnosti – Allianz.

Zodpovednosť za ceny plynu
Ak by štát získal hlavnú časť plynárenského podniku, zobral by plnú zodpovednosť za ceny plynu. Hovorí to Martin Chren, ktorý bol v minulom funkčnom období štátny tajomník rezortu hospodárstva. O tom, že ceny plynu sú pre Fica dôležité, svedčí aj fakt, že počas jesene chcel šéf kabinetu zablokovať predaj menšinového podielu. Vtedy totiž plynári chceli zvýšiť ceny plynu o 18, respektíve 25 percent. Svoj návrh nakoniec podali, no Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pod vedením Jozefa Holjenčíka (nominant Smer-SD) ho zamietol. Regulátor pritom ceny plynu zdvihol, avšak len o necelých pol percenta. A investori, teda EPH, sa museli zaviazať, že nové cenové návrhy pre budúci rok podávať nebudú.

Ak by štát získal matku, zároveň by musel sanovať aj prípadné straty, ktoré materskej spoločnosti prípadne vzniknú. Musel by tiež vyrovnávať straty, ktoré plynárňam vznikajú zákazníkom pri predaji cien plynu.

2,5 až 3 miliardy eur
Balík akcií vo výške 49 percent Slovenského plynárenského priemyslu aktuálne vlastní francúzsky Gas de France a nemecký E.ON Ruhrgas. Tí tento balík kúpili v roku 2002 za 2,7 miliardy dolárov. Český záujemca, ktorý vlastnia finančné skupiny PPF, J&T a David Křetinský, za celú transakciu zaplatí menej. Exminister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) totiž predpokladal, že za tento balík dostanú nemeckí a francúzski akcionári spolu od 2,5 do 3 miliardy eur.

01 - Modified: 2004-09-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarič: Rada STV je sekundantom manažmentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. máj 2024 15:10