StoryEditor

Na Slovensko príde 12 investorov z Číny

Spoločnosti podnikajú v rôznych oblastiach a vytvoria minimálne 240 nových pracovných miest.

Azia Gurman, China Wood, Novainvest či Zhangwei Int. Trade Co. Toto sú štyri z celkovo 12 čínskych firiem, ktoré sa u nás rozhodli podnikať a ktoré tu už majú založené aj svoje eseročky. „Títo investori chcú vstúpiť do už fungujúcich slovenských spoločností. Investovať by sa malo začať ešte v prvom pol roku 2013,“ vyhlásil pre HN Ivan Čarnogurský st., zakladateľ Ipec Group. Ide o skupinu, ktorá týchto investorov na Slovensko dotiahla.

Priemysel, služby i turizmus
Ako ďalej Čarnogurský prezrádza – niektoré projekty sú menšie, niektoré väčššie. Priemerná výška na jednu investíciu vychádza na päť miliónov eur, pričom každá vytvorí minimálne 20 nových pracovných miest.

Slovensko tak má na ruke viac ako 240 nových pracovných miest. „Rozprávame sa však ešte s ďalšími štyridsiatimi investormi. Konkrétnym však v tejto chvíli nemôžem byť,“ reaguje Čarnogurský s tým, že pre spomínaných 12 investorov už má i partnerov. „Sú to slovenské firmy z oblasti priemyslu, služieb či cestovného ruchu, ktoré potrebujú kapitál.“

Partner pre centrum
Napriek tomu, že Ipec Group už má na ruke 12 zahraničných firiem, na developovanie svojho obchodno-kultúrneho Európskeho čínskeho centra (ECC) potrebuje sám investora. Stredisko, ktoré sa nachádza pri Senci, má pomôcť zafinancovať čínska spoločnosť Amer International Group. Ide o firmu, ktorá sa špecializuje na výrobu káblov, koncových zväzkov pre elektrotechniku či ťažbu kameňa. „Začali sme rozhovory o investičnom podiele v ECC so spoločnosťou Amer International Group,“ potvrdil Ivan Čarnogurský mladší, riaditeľ Ipec Group. Dodáva, že Amer je jednou z top čínskych firiem, má záujem o investovanie v strednej Európe a už teraz v Číne buduje viaceré priemyslené parky.

ECC by sa malo začať stavať v druhej polovici roka, najneskôr v roku 2014. Nachádzať sa tu bude administratíno-kultúrne stredisko, ľahká priemyselná výroba či tradičná čínska architektúra a záhrada.
Ekonomický diplomat Slovenska v Číne Vladimír Pristaš hovorí, že Číňania chcú u nás investovať z viacerých dôvodov. Hlavnými lákadlami sú však naša poloha, a teda prístup na trh Európskej únie, ako aj výhodné dopravné napojenie.

To, že čínski investori sú pre Slovákov zaujímaví, potvrdzuje aj Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu. „Pomáhame všetkým záujemcom o investovanie na Slovensku, a to platí aj v prípade projektu ECC. Čínske spoločnosti majú vo všeobecnosti záujem o veľké infraštruktúrne projekty, napríklad výstavbu ciest, mostov, čističiek odpadových vôd či energetiku,“ vraví hovorkyňa agentúry Ľubomíra Gabrielová.

Navyše, agentúra koncom februára pripravuje cestu do Číny. „Pod našou hlavičkou sa uskutočnia tri investičné semináre na prilákanie nových čínskych investorov, keďže táto krajina má vysoký rast, a teda aj potenciál do budúcnosti,“ dodáva Gabrielová. Priestor na prezentáciu bude mať aj ECC.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 14:26