StoryEditor

V tejto sezóne končí už tretia cestovka

05.08.2013, 00:00
Best Choice je po Tip tour a A-Tour už treťou cestovnou spoločnosťou, ktorá tento rok ohlásila krach.

„Klesajúci dopyt a zájazdy do našich ťažiskových destinácií, ktorý bol spôsobený nepriaznivým vývojom politickej situácie v daných krajinách, a nezdravý vývoj konkurenčného prostredia na Slovensku,“ takéto dôvody pre skončenie činnosti oznámila verejnosti na svojej internetovej stránke cestovka Best Choice.

Už sa vracajú
Starosti tak urobila dovolenkárom, ktorí si v týchto dňoch užívali oddych v Egypte, Tunisku aj Turecku. V prípade prvej krajiny zostalo napospas osudu 60 dovolenkárov. „Je to v štádiu riešenia. Polovica z dovolenkujúcich by mala prísť do Bratislavy dnes, v nedeľu. Ak všetko pôjde dobre, ostatní by sa mali dostať domov zajtra, najneskôr však v nasledujúcich dňoch,“ odkázala včera pre HN spoločnosť Koris, ktorá asistuje Best Choice pri vyrovnaní sa s úpadkom.

O tom, koľko dovolenkárov zostalo v Turecku a Tunisku a kedy sa vrátia, odmietla hovoriť. „Je to v štádiu riešenia. V najbližších dňoch by sa všetci mali dostať domov,“ povedala firma Koris.

Koniec bol blízko
Podľa majiteľa spoločnosti Turancar Viliama Turana mala spoločnosť už dlhšie problémy. „Nezdravý vývoj konkurenčného prostredia,“ o ktorom Best Choice hovorí, však popiera. „Je kríza, problém máme všetci,“ hovorí. Dodáva však, že konkurencia je skutočne tvrdá a neraz sa stáva, že cestovka musí predávať pobyty za nákupné ceny. „Už to nie je také, ako pred rokmi. Teraz je niekedy lepšie, keď spoločnosť nakúpi o pätinu menej zájazdov, aby ich bola schopná aj predať,“ hovorí Turan o situácii na trhu s tým, že v súčasnosti treba byť obozretný a zbytočne „nemať veľké oči“. Veľký problém pre Best Choice však podľa neho skutočne mohli byť politické nepokoje a s tým súvisiaci odlev dopytu v prípade destinácií ako Egypt či Tunisko. Podľa hrubých odhadov sem putovali až dve pätiny z niekoľkých tisícok zákazníkov, ktoré skrachovaná cestovka obsluhovala každý rok od roku 2005.

Už si pýtajú peniaze
Pokrývať škody po ohlásení úpadku má spoločnosti Best Choice pomáhať Kooperativa, a to až do výšky dva a pol milióna eur. „Už k nám prišli ľudia, ktorí mali kúpený zájazd, a teraz si chcú uplatniť nárok na odškodné,“ povedala pre HN pracovníčka Kooperativy z pobočky v bratislavskom obchodnom centre Aupark Petra Ferenciová. Hovorkyňa poisťovacej spoločnosti nám potvrdila, že nároky na odškodné budú zbierať v najbližších dňoch až týždňoch. Hovorkyňa Kooperativy Erika Barkolová nám však zatiaľ nevedela povedať, či budú všetky nároky napokon uspokojené.

Po úpadku Tip Tour, cestovky, ktorá ohlásila koniec v máji, vznikla podľa medializovaných informácií klientom škoda približne za štvrť milióna eur. Spoločnosť však bola proti úpadku poistená v Allianz-Slovenskej poisťovni, a to až do výšky 430-tisíc eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 00:15