StoryEditor

Bitky a ustráchaní policajti. Tak vidia naši Detroit

22.07.2013, 00:00
Bankrot. Slováci hovoria pre HN o najnebezpečnejšom meste v Amerike.

„Pred Detroitom som mal rešpekt. Videl som v ňom veľa pouličných bitiek a do niektorých častí mesta sa báli ísť aj policajti. V centre je veľa opustených budov, no niektoré pasáže sú celkom pekné a upravené,“ hovorí o svojom pohľade na najchudobnejšie veľkomesto Spojených štátov hokejista Tomáš Tatár, ktorý za jeho klub Detroit Red Wings v minulosti hral.

Na sklonku minulého týždňa ohlásil Detroit krach a žiada o pomoc. Dlhodobo ignorované problémy, hospodárenie so stratou a vysoká nezamestnanosť sa premietli do jeho dlhu vo výške takmer 20 miliárd dolárov, kvôli ktorému vyhlásil bankrot. O tom, či získa nárok na ochranu pred veriteľmi, sa rozhodne v priebehu najbližších troch mesiacov. Od roku 2010 pritom skrachovalo osem ďalších amerických miest.

Každý deň jedna vražda
S Detroitom si ľudia spájajú autá a gangy. Niekdajšie hlavné mesto automobilového priemyslu má totiž prvenstvo aj v kriminalite. Každý deň je zavraždený v priemere aspoň jeden človek z vyše 700-tisícovej populácie, ktorá od 50. rokov klesla o viac než polovicu. „S kolegami sme raz v Detroite zablúdili. Na cestu sme sa chceli opýtať policajta, ktorý sedel v aute. Okno nám stiahol len na pár milimetrov a keď zistil, že sme cudzinci, bol oveľa prístupnejší,“ rozpráva čitateľ HN Július, ktorý toto americké mesto navštívil v rámci pracovnej cesty.

Detroitské médiá uverejnili aj spomienky policajta, ktorý hliadkoval v Detroite. „Videl som toľko nenávisti, zloby, vrážd a zločinov, že si to neviete ani predstaviť. Bežať na pomoc ľuďom, ktorí to skutočne potrebovali, bolo naozaj ťažké. Videli sme sotva dve stopy pred seba a museli sme sa spoľahnúť na svoj inštinkt,“ naráža pritom na fakt, že až polovica pouličných lámp tu nesvieti. To je dôsledok ťažkej ekonomickej situácie v metropole štátu Michigan.

V meste s veľkosťou našej Bratislavy je opustených až 80-tisíc budov. Nefungujú tu základné služby, rozkladá sa polícia aj požiarny zbor. Viac ako tretina prevažne afroamerickej populácie žije pod hranicou chudoby, rovnaké percento Detroitčanov je bez práce. Kto môže, radšej z mesta odíde.

Uťahovaniu opaskov sa nevyhne
Aj keď v tomto zbedačenom meste sídlia spoločnosti ako General Motors alebo Ford, je to práve automobilový priemysel, ktorý mesto pochoval. Vplyvom hospodárskej krízy mu výrazne klesol predaj áut, a to bola pre Detroit posledná kvapka. Stal sa symbolom recesie, z ktorej ho má vytiahnuť práve vyhlásený bankrot. „Všetci dúfame, že to bude nový začiatok pre mesto. Obete, ktoré budú nasledovať, pomôžu pri obnove,“ uviedla vo svojom vyhlásení automobilka General Motors.

V skutočnosti čakajú Detroit a jeho veriteľov ťažké časy. Po oficiálnom odklepnutí bankrotu začne reťaz súdnych sporov o vysporiadaní všetkých záväzkov. Budú sa hľadať úsporné opatrenia a na pretras pôjde aj výška dôchodkov, poskytovanie zdravotných výhod pre pracovníkov mesta a verejný sektor sa nevyhne prepúšťaniu. Veľkému riziku sa vystavia aj investori, keďže cena detroitských dlhopisov vplyvom bankrotu výrazne klesla.

01 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výstavy vo svete
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 08:13