StoryEditor

Lídri dostali nebezpečný návrh

28.06.2013, 00:00
Európska investičná banka bude mať 150 miliárd eur na veľké projekty. Pomôže aj menším.

Ekonómovia ho označili ako jeden z kľúčových dôvodov odštartovania finančnej krízy v Spojených štátoch, Európa naň teraz pozerá ako na jednu z ciest, ako prekonať ekonomickú mizériu a skresať nezamestnanosť. Reč je o predávaní úverov bankami. Európska investičná banka by mohla už čoskoro predávať úvery, ktoré dala malým a stredným podnikom, napríklad penzijným či podielovým fondom. Má sa tak vytvoriť priestor na poskytovanie nových úverov spoločnostiam, ktoré spolu zamestnávajú viac ako štyri pätiny Európanov, a pomôcť vytvoriť nové pracovné miesta.

Nečakaný aplauz
„Rozhodujeme o sekuritizovaní úverov v Európskej investičnej banke tak, aby sa jej uvoľnili kapacity pre dávanie ďalších úverov,“ povedal pre HN včera pred summitom EÚ štátny tajomník nášho ministerstva financií Vazil Hudák. Zatiaľ však o detailoch nehovoril, keďže návrh Rada ešte definitívne neschválila a čaká sa aj na nastavenie podmienok fungovania. V praxi by takzvaná sekuritizácia znamenala, že z úverov, ktoré poskytla investičná banka, by sa stali cenné papiere. Tie by následne banka mohla predať a uvoľnila by kapacity na poskytovanie ďalších pôžičiek.

Ide pritom o prvý návrh po dlhom čase, ktorý vyvolal v radoch odborníkov aplauz. „Je to veľmi dobrý nápad,“ skonštatoval analytik spoločnosti Infinity Capital Peter Balint. Podľa neho by to „všetkým uľahčilo život“. Podniky by mali ľahší prístup k úverom, čo je jeden zo základných predpokladov na obnovu ekonomického rastu. Na svoje by si prišli aj penzijné či podielové fondy a poisťovne, ktoré by tak dostali prístup ku kvalitným investíciám. Balíky úverov rôznych spoločností z rôznych sektorov by totiž mohli byť pomerne bezpečné z hľadiska zachovania hodnoty a garancie ziskov.

Nášľapná mína
Odborníci však varujú, že podobný biznis dostal do problémov Spojené štáty. Tam sa hypotéky premenili na cenné papiere. „Problém bol v tom, že banky následne prestali pozerať na kvalitu hypoték a snažili sa ich predať čo najviac,“ hovorí Balint. Podradné hypotéky prestali však ľudia pre realitnú bublinu splácať. Finančná kríza bola na svete. Podľa ekonómov je preto potrebné sa poučiť a dbať na prísne podmienky pri dávaní úverov podnikom na starom kontinente.

Okrem zlepšenia úverovania pre malé a stredné podniky má investičná banka vďaka 10 miliardám „čerstvých“ peňazí od únie poskytnúť pôžičky pre veľké infraštruktúrne projekty až za 180 miliárd eur. Ďalších 6 miliárd, z toho až 80 miliónov pre Slovensko, poputuje priamo z úniového rozpočtu na boj proti nezamestnanosti mladých.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 16:00