StoryEditor

Barclays zaplatí za podvod s cenou elektriny

18.07.2013, 00:00
Najnovšia pokuta prichádza iba rok po odhalení manipulácií s úrokovými sadzbami LIBOR.

Takmer pol miliardy amerických dolárov, teda 380 miliónov eur. Presne o toľko príde londýnska banka Barclays a jej štyria obchodníci za úmyselné ovplyvňovanie cien elektrickej energie na západných trhoch. Toho sa mali dopustiť pred piatimi rokmi a spôsobiť ním škodu za približne 105 miliónov eur. „Poslali sme tak jasný odkaz tým obchodníkom a bankám, ktoré manipulujú trhy s energiou a hromadia neprimerané zisky,“ povedal americký senátor a predseda Energetického výboru Ron Wyden.

Zisk za každú cenu
Bankári to vymysleli veľmi dobre. Svojimi transakciami ovplyvňovali ceny energií tak, aby na tom v konečnom dôsledku zarábali oni sami. Malé straty na jednom trhu im zabezpečili veľké zisky na druhom, preto si svoje „kšefty“ šili presne na mieru. Znamená to, že sa cena elektriny nepočítala podľa skutočnej ponuky a dopytu, ale podľa špekulatívnych obchodov bankárov. A za to budú pykať. Federálna komisia pre reguláciu energetických trhov v Spojených štátoch im vyrátala pokutu spolu vo výške takmer pol miliardy dolárov. „Veríme, že naše obchodovanie bolo oprávnené a v súlade s platnými zákonmi,“ povedal na margo obvinenia hovorca Barclays Marc Hazelton, ktorého banka uhradí drvivú väčšinu pokuty. Traja z bankárov zaplatia po jednom milióne a finančný trest pre posledného z obvinených, Scotta Connellyho, narástol až na 15 miliónov dolárov.

Pokuta banku neohrozí
Za prvý kvartál tohto roka dosiahla Barclays zisk vo výške štvornásobku prehranej sumy, teda vyše dve miliardy dolárov. „Hoci banku táto pokuta určite zamrzí, jej finančnú pozíciu to nijako významnejšie neohrozí,“ hovorí analytik Kamil Boros z X-Trade Brokers. Naráža tak na fakt, že Barclays je s výnimkou vlaňajška už dlhodobo zisková a jej ročný profit sa počíta v miliardách.

Okrem toho, banka o riziku pokuty vedela už od novembra minulého roka. Mala teda dosť času, aby si pripravila finančnú rezervu. „Udelenie pokuty nie je veľkým šokom ani pre investorov, keďže s rizikom počítali. Dôkazom toho je aj fakt, že počas stredajšieho obchodovania kurz Barclays výrazne neklesal a len stagnoval,“ upozorňuje analytik J & T Banky Stanislav Pánis.

Nejde o prvý prípad
Londýnska banka Barclays nepochybila prvýkrát. V lete minulého roka „zacvakala“ vyše 440 miliónov dolárov v kauze manipulovania kľúčovej úrokovej sadzby Libor. Prostredníctvom nej sa určujú úroky, za ktoré si banky medzi sebou požičiavajú. V prípade, že banka zahlási vyšší úrok ako ostatné, môže vzniknúť podozrenie, že má finančné problémy. Aby Barclays neodohnala potenciálneho investora, uviedla nižšiu úrokovú sadzbu, ako bola skutočná. Keď manipulácie vyšli na povrch, výkonný riaditeľ banky Bob Diamond odstúpil zo svojej funkcie a vzdal sa kráľovských odmien vo výške 30 miliónov dolárov. Traja vysoko postavení pracovníci boli prepustení a Moody´s zmenil banke výhľad ratingu zo stabilného na negatívny. „Aj keď bežní retailoví klienti si aféry bánk nevšímajú, dôsledky odhalených manipulácií sa môžu prejaviť inde. Národné regulátory sa na problémové banky môžu viac zameriavať a ešte precíznejšie ich kontrolovať,“ uzatvára analytik Cyrrusu Tomáš Menčík.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 20:19