StoryEditor

Istanbulské letisko je prvé v Európe. V meškaní

16.07.2013, 00:00
Najrýchlejšie sa dostaneme z Amsterdamu, naopak, najviac si počkáte v Turecku.

Chceli vidieť pyramídy, no namiesto toho ostali visieť na letisku. Slovenskí dovolenkári si na júnový odlet do Egypta počkali neuveriteľných 21 hodín a o spoločnosti, s ktorou mali vycestovať, dnes nechcú ani počuť. Kým na niektorých letiskách sú takéto meškania ojedinelé, na iných sa im dá len ťažko vyhnúť. Napríklad v Istanbule priletí či odletí načas len každý tretí let. „Najväčší vplyv na meškanie má preplnený vzdušný priestor alebo letiská, prípadne problémy na strane leteckých spoločností,“ vysvetľuje hovorkyňa Letových prevádzkových služieb SR Michaela Legelová.

Štrajky na lety nevplývajú
Zo štatistiky spoločnosti FlightStats vyšlo ako najlepšie letisko Schiphol v holandskom Amsterdame. Spomedzi všetkých európskych má najpresnejšie odlety a do polhodiny tu mešká len každé desiate lietadlo. Sťažovať si nemôžu ani cestujúci z Mníchova a Viedne, keďže letiská týchto miest uzatvárajú trojku najspoľahlivejších. „Amsterdam bol pre mňa zatiaľ top. Samotné letisko je postavené tak, aby išlo všetko čo najefektívnejšie,“ potvrdzuje kvality Schipholu, ktorým v roku 2011 prešlo takmer 50 miliónov cestujúcich, aj čitateľ HN Branislav.

 

Prekvapením je júnová bilancia aténskeho letiska, z ktorého načas odletí až 80 percent všetkých cestujúcich. V Grécku pritom pravidelne dochádza k masívnym protestom, ktorými obyvatelia odmietajú úsporné opatrenia krajiny. Napríklad začiatkom júna v Aténach vybuchla bomba pred kanceláriou poslanca a neskôr odbory a novinári štrajkovali proti zrušeniu rádiotelevízie. Na odlety to však nemá vplyv.

Na meškania si zvykli
Neslávnym prvenstvom sa môže „pochváliť“ letisko v Istanbule, ktoré načas obslúži len každé tretie lietadlo. Na 40 percent všetkých letov si tu cestujúci musia počkať aj polhodinu. Podobne je na tom aj lisabonské letisko, ktoré síce má viac presných letov, meškania sú však výraznejšie. Každé piate lietadlo pristane či odletí minimálne o trištvrte hodinu neskôr, ako bolo avizované.

„S vybavovaním na malých letiskách som zatiaľ nemal problém. Zdržania sú asi na väčších. Moje najdlhšie bolo na LHR (London Heathrow – poznámka red.), kde som čakal päť dní,“ spomína čitateľ HN Pavel. Spomínané londýnske letisko sa však v júni zaradilo k tým spoľahlivejším, keďže až 70 percent jeho letov odišlo načas.



Bratislavu nesledovali
Spoločnosť FlightStats údaje o odletoch lietadiel z bratislavského letiska nezverejnila. Komplexné informácie o meškaniach sa nám zistiť nepodarilo, keďže štatistiku si vedú len jednotlivé letecké spoločnosti, nie samotné letisko. Z piatich, ktoré lietajú z Bratislavy, nám odpovedala len Danube Wings. Až 93 percent jej júnových letov bolo presných, meškanie nastalo len v troch prípadoch vplyvom počasia a technickej poruchy. V porovnaní s minulým rokom sa počet omeškaných príletov nezmenil, i keď spoločnosť vtedy prevádzkovala o desať letov viac.ň

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 08:11