StoryEditor

Ryžovanie na kartách sa má skončiť

19.07.2013, 00:00
Lacnejšie tovary a služby vo všetkých obchodoch, v ktorých sa dá platiť kartou.

Presne to môže priniesť zníženie medzibankového poplatku na 0,2 percenta, ku ktorému sa zaviazala spoločnosť Visa pod tlakom Európskej komisie. Najväčší konkurent – MasterCard už pritom k zníženiu pristúpil. „Spotrebitelia by už neplatili dvakrát. Prvýkrát pri platbe kreditkou a druhýkrát v cene zvýšenej o medzibankový poplatok,“ hovorí vedúci tlačového oddelenia zastúpenia komisie u nás Andrej Králik. Otázkou však je, kto vypadnuté príjmy zaplatí.

Ceny sú nastavené dobre
Platba kartou v obchode skrýva rad finančných operácií. Medzibankový poplatok je taxa, ktorú si účtuje banka majiteľa karty a zaplatiť ju musí banka obchodníka. A ten sa Visa rozhodla okresať na 0,2 percenta. „Hlavnou prioritou by malo byť zabezpečenie rovnakých podmienok súťaže pre všetky platobné systémy, ako aj poskytovateľov platobných služieb,“ vyjadrila sa pre HN Visa Europe.

Vyhne sa tak sankciám od Európskej komisie, ktorá proti nej vedie protimonopolné konanie. Zásah z Bruselu však našiel aj svojich odporcov. „Súčasné ceny za transakcie sú nastavené tak, aby boli atraktívne pre používateľov i poskytovateľov platobných systémov. Preto si myslím, že regulácia nie je potrebná,“ upozorňuje výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.

Kto to zaplatí?
V prípade, že Európska komisia návrh Visy odklepne, poplatky z platieb kreditnými kartami klesnú v Európskej únii z takmer šiestich miliárd eur na približne tri a pol. V prípade debetných kariet z takmer piatich miliárd eur na polovicu. Nedá sa vylúčiť, že si banky tieto výpadky vykompenzujú zvýšením poplatkov. „Ide najmä o zníženie odmeny za platbu kartou vo vybraných bankách, prípadne zvýšenie poplatkov za používanie platobných kariet,“ uvažuje riaditeľ Finančnej hitparády Maroš Ovčarik.

Optimistickejšie prognózy hovoria, že zákazník na zníženom poplatku ušetrí. Prevádzky s platobnými terminálmi totiž musia svoje straty pri platbe kartou premietať do cien. „Musíme si uvedomiť, že aj spotrebiteľ, ktorý kreditku nepoužíva, de facto platí medzibankové poplatky ako skrytý náklad cez zvýšenú kúpnu cenu,“ hovorí Králik a poukazuje na dobré skúsenosti zo sveta. Zo znížených poplatkov podľa neho profitujú banky, prevádzky aj spotrebitelia.

Reťazce návrh vítajú
Väčšie obchodné reťazce so znížením poplatkov súhlasia. „Očakávame, že sa významne zvýšia počty a hodnota transakcií pri platbách kartou,“ hovorí za COOP Jednota Slovensko predseda predstavenstva Gabriel Csollár. V predajniach Jednoty sú dokopy tri tisícky platobných terminálov a platba kartou tu vlani predstavovala 13 percent z celoročného obratu.

Návrh víta aj spoločnosť METRO Cash & Carry, za ktorú sa vyjadril komunikačný manažér Martin Jaroš: „Môže priniesť nezanedbateľnú úsporu nákladov. V súčasnosti poplatky za platbu kartou u nás predstavujú zhruba pol percenta.“ Metro disponuje spolu 150 terminálmi a realizuje sa cez ne približne štvrtina celkového obratu. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 05:49