StoryEditor

SPP hovorí o ďalších zmenkách

10.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Slovenský plynárenský priemysel predpokladá, že okrem zmeniek, ktoré sú súčasťou prebiehajúcich súdnych sporov, existujú ešte ďalšie, ktoré podpísal bývalý šéf podniku Ján Ducký. "Predpokladáme, že ešte existujú nejaké zmenky. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, ako aj na súdne spory, však nepovažujeme za vhodné medializovať akékoľvek špekulácie," konštatovala hovorkyňa SPP Dana Kršáková. Plynári vedú v súčasnosti štyri súdne spory, ktoré sa týkajú nárokov rôznych firiem o preplatenie zmeniek. Najvyšší súd by mal rozhodnúť o nároku Moravia banky na preplatenie zmenky v sume 209 miliónov Kč. Prvostupňový Krajský súd v Bratislave pritom kauzu rozhodol v prospech SPP. Ústavný súd SR by mal rozhodnúť o nároku českej Union banky na preplatenie zmeniek v sume 350 miliónov Kč po tom, čo v neprospech SPP rozhodol krajský súd aj Najvyšší súd. Na krajskom súde je tiež návrh švajčiarskej Gen Man Venture na preplatenie zmenky v sume jednej miliardy Kč. Ďalšie štyri Duckého zmenky v sume 1,4 miliardy korún by mal vlastniť Kerametal, ktorý si ich v júni 2001 jednostranne započítal so záväzkom voči SPP zo zadržiavaných poplatkov za tranzit plynu.
SPP vie ešte o dvoch zatiaľ nepredložených Duckého zmenkách, ktoré sú súčasťou konkurznej podstaty českej spoločnosti Sezooz Group. Na túto spoločnosť boli pôvodne vystavené zmenky, ktoré vlastní Union banka aj spomínaná švajčiarska spoločnosť. V rámci trestného konania skončili zatiaľ transakcie s Duckého zmenkami návrhmi na podanie obžaloby voči šéfovi Sezooz Group Romanovi Z. a bývalému finančnému riaditeľovi SPP Ivanovi M.
V rámci odvrátenia snáh o preplatenie zmeniek SPP koncom októbra 2001 bezodplatne získal a znehodnotil 30 bianko zmeniek, ktorých majiteľ nebol zverejnený. Rovnako SPP koncom novembra 2001 získal sedemnásť zmeniek v hodnote 2,2 miliardy korún (pôvodne bianko) od českej Sigmy Lutín a štyri zmenky na sumu štyri miliardy Kč (pôvodne bianko) od českej IMC Burzovní.
SPP podobne ako slovenská vláda všeobecne neuznáva Duckého zmenky a považuje ich za podvodné. V prípade prehratých súdnych sporov by však Duckého zmenky v konečnom dôsledku preplatil štát. Vláda sa totiž pri predaji akcií SPP zahraničným investorom zaviazala prebrať prípadné záväzky (do výšky niekoľko miliárd korún), ktoré pri vstupe investorov do SPP neboli vyjasnené.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 06:54