StoryEditor

Egypt vplýva na ropu. Benzínu a nafte hrozí zdraženie aj u nás

12.07.2013, 00:00
Jeden až päť centov. Presne o toľko si vodiči priplatia za liter pohonných látok, ak sa cena ropy neustáli.

Smerom nahor ju tlačí najmä pokles zásob v Spojených štátoch a prevrat v Egypte. „Trh s ropou je globalizovaný. V nasledujúcich dvoch týždňoch by preto mohlo nastať zdraženie pohonných látok aj na Slovensku, a to o štyri až päť centov,“ hovorí Boris Tomčiak zo spoločnosti Colosseum. 

Zbytočné strašenie
Za posledné dva týždne klesli zásoby ropy v Spojených štátoch o 20 miliónov barelov. Trhy pritom očakávali rádovo nižší pokles, čo sa odrazilo na zvyšovaní cien. Americká ropa WTI vyskočila o tri doláre a jej cena stále stúpa. Podobne je na tom aj severomorská ropa Brent, ktorá sa dostáva aj do Európy. Zdražela približne o 30 centov, čím sa cenový rozdiel medzi ňou a WTI minimalizoval. To sa nestalo posledné tri roky.

„Posledný pokles zásob je potrebné vidieť v kontexte historicky vysokých zásob, ktoré prednedávnom dosiahli 80 ročné maximá,“ vysvetľuje analytik TRIM Broker Tomáš Plavec.

Ropy je podľa neho dostatok a zvýšenie zásob sa očakáva aj vplyvom obnovenej produkcie v Kanade.

Ropou máva egyptský prevrat
Konflikty na Blízkom východe sú ďalším dôvodom, prečo cena ropy kolíše. „Vojenský prevrat v Egypte môže destabilizovať celý región,“ hovorí Tomčiak a pripúšťa aj obmedzenie dopravy ropy cez Suezský prieplav. Práve ním denne pretečie až 2,3 milióna barelov, čo sú približne tri percentá svetovej produkcie. Ak sa situácia v africkej krajine zhorší, môže sa to premietnuť do ďalšieho zdražovania. Naopak, ak sa zlepší, cena ropy môže klesnúť. S tým však Tomáš Plavec nesúhlasí: „Egyptské nepokoje nemali na ropu veľký vplyv, zásobovanie je stále lepšie ako takto pred rokom.“ Za rastom cien vidí oslabenie dolára a pokles zásob ropy v Spojených štátoch.

Priplatia si aj Slováci
Aj keď by sa mohlo zdať, že pokles zásob v Amerike a chaos v Egypte sa nás netýka, opak je pravdou. Zvýšená cena americkej ropy Brent, s ktorou sa obchoduje aj v Európe, sa odráža i v zdražovaní pohonných látok na našich trhoch. „Je preto veľmi pravdepodobné, že si za benzín a naftu priplatíme aj my. Už koncom tohto týždňa o jeden až dva centy za liter,“ zmierňuje Tomčiakov odhad Tomáš Novotný z Natankuj.sk. Ešte výraznejšie zdraženie hrozí, ak sa euro vo vzťahu k doláru bude oslabovať.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 01:49