StoryEditor

Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii

26.04.2024, 10:58
26.04.2024, 11:58
Autor:
chocho

Predseda vlády deklaruje, že s eurokomisiou chce viesť technický a konštruktívny dialóg a včerajšie stretnutie s českou eurokomisárkou označil za veľmi dobré.

Vláda aktuálne podstupuje náročnú komunikáciu s Európskou komisiou o Pláne obnovy a predovšetkým o míľnikoch, ktoré sa týkajú ochrany finančných záujmov Európskej únie. Vyhlásil to premiér Robert Fico po rokovaní s podpredsedom vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku Petrom Kmecom.

“Jediné, čo je momentálne na stole, je otázka Trestného zákona, trestných sadzieb a premlčacích lehôt, o ktorých ešte bude rozhodovať Ústavný súd,” vyjadril sa Fico a dodal, že sa včera stretol s podpredsedníčkou Európskej komisie a eurokomisárkou pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou, ktorá je aktuálne na návšteve Slovenska.

image

Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo

Vážny rozhovor

Česká eurokomisárka okrem toho dočasne prebrala rezort spravodlivosti po belgickom eurokomisárovi Didierovi Reyndersovi, ktorý je považovaný za favorita v súboji o funkciu generálneho tajomníka 46-člennej Rady Európy.

Fico priblížil, že mali veľmi vážny rozhovor o tom, ako má vyzerať komunikácia medzi komisiou a slovenskou vládou v tejto “vážnej” téme. Okrem Fica sa s Jourovou včera stretli aj Kmec a minister spravodlivosti Boris Susko. Dnes by sa komisárku mal prijať aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, čo Fico podľa vlastných slov mimoriadne oceňuje.

Upriamuje pritom pozornosť na rozdiel oproti iným krajinám. “Slovensko nemá štátne zastupiteľstvo, ktoré je podriadené exekutíve. My máme samostatnú prokuratúru, nezávislú, a preto nikto nemôže robiť hovorcu pánovi generálnemu prokurátorovi,” uviedol predseda vlády.

Deklaruje, že s eurokomisiou chce viesť technický a konštruktívny dialóg a včerajšie stretnutie s Jourovou označil za veľmi dobré. “Čaká nás ešte nejaké obdobie technických konzultácií, sme už vo veľmi detailných parametroch, kde sa komisia zaujíma napríklad o to, aký bude nápad konkrétnych vecí na prokuratúre, ktorí prokurátori to budú robiť, ale to je skôr na diskusiu s generálnou prokuratúrou,” dodal.

image

Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom

Kritika opozície

“Včerajšiu a dnešnú návštevu pani komisárky Jourovej považujem za mimoriadne dôležitú v tomto duchu a verím, že táto návšteva aj to o čom hovoríme zatvorí ústa slovenskej opozícii, ktorá škodí tak, ako snáď nikto v histórii Slovenskej republiky neškodil tejto krajine,” skritizoval Fico svojich politických oponentov.

Opozícia vláde vyčíta, že jej kroky v oblasti spravodlivosti ohrozujú eurofondy a Plán obnovy a že Slovensko tak môže prísť o miliardy eur z týchto zdrojov. Fico kontruje, že to práve opozícia lobuje v Bruseli za to, aby bolo Slovensku ich čerpanie pozastavené.    

Viacerí predstavitelia Európskej únie vrátane komisie sa vyjadrili k zmenám v justícii, ktoré presadzuje Ficova vláda, negatívne a pripustili, že môžu viesť pozastaveniu fondov. Ohrozujú totiž podľa nich právny štát na Slovensku a tým aj finančné záujmy Únie. 

Vláda v parlamente presadila novelu Trestného zákona, ktorá okrem zrušenia špeciálnej prokuratúry výrazne znižuje tresty za korupciu či skracuje premlčacie lehoty pri vyšetrovaní trestných činov. Ústavný súd však pozastavil účinnosť úpravy v bodoch, ktoré sa týkajú napríklad práve znižovania trestov a skracovania premlčacích lehôt a čaká sa na jeho verdikt. 

01 - Modified: 2024-04-25 18:34:42 - Feat.: 1 - Title: Post predsedu parlamentu patrí Hlasu. Ak SNS nedá hlasy, bude ho zastupovať Žiga, tvrdí Raši 02 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: 1 - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 03 - Modified: 2024-04-24 09:52:40 - Feat.: 1 - Title: Fico pri ňom hovoril o rozostavaní ekonomiky. Rašiho novelu posunul parlament ďalej 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových
01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 04 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 05 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:39