StoryEditor

Najväčšia ruská banka bude čiastočne privatizovaná

06.05.2011, 16:00
Sberbank v rámci privatizácie plánuje požiadať o program depozitných certifikátov.

Najväčšia ruská komerčná banka Sberbank v rámci privatizácie tento mesiac plánuje požiadať o program depozitných certifikátov (GDR) ruský regulačný úrad Federálnu komisiu pre finančné trhy.

GDR na zahraničných trhoch nahrádzajú akcie banky. Program GDR by mal začať fungovať od júna tohto roku. Informovala o tom ruská agentúra Interfax a ďalšie médiá. Objem programu GDR nie je známy. Vďaka programu GDR sa rozšíria možnosti privatizácie balíka akcií, ktorý kontroluje vláda. Privatizáciou banky Sberbank sa v Rusku zaoberá centrálna banka, ktorá má na starosti aj výber poradcu. Privatizáciu centrálna banka koordinuje Ministerstvo ekonomického rozvoja Ruskej federácie. Podľa jeho informácií prejavilo o poradenstvo záujem 16 investičných bánk.

Koncom apríla si Sberbank vybral depozitnú banku, ktorá bude uschovávať GDR. Bude to The Bank of New York Mellon. Podľa súčasnej ruskej legislatívy, upravujúcej umiestnenie akcií za hranicami Ruska, Sberbank môže v zahraničí predať 25 % akcií jedného typu. Sberbanka má jedny z najlepších ekonomických ukazovateľov. Podľa výsledkov minulého roku, návratnosť kapitálu (ROE) je 23%, čistá marža bola 6,6 %. Banka VTB (Vneštorgabank) mala ROE 10,3 % a čistú maržu 5,1%. Čistý zisk Sberbank analytici predpokladajú od 230 do 250 mld. rubľov. Podľa porovnateľných multiplikátorov (P/E, P/Book Value) sa akcie banky obchodujú o 20 – 25 % nižšie ako zahraničné akcie podobných bánk.

Sberbank je v Rusku a strednej a východnej Európe najväčšou komerčnou bankou. Pripadá na ňu 30 % aktív ruského bankového systému. Má približne 240 000 zamestnancov. Zakladateľom a majoritným akcionárom Sberbank je Národná banka Ruska. Tá kontroluje niečo viac ako 60 % akcií. Ostatnými akcionármi je približne 260 000 fyzických a právnických osôb. Banka má 17 regionálnych sídiel a približne 19 700 pobočiek. Má dcérske banky na Ukrajine, v Kazachstane a v Bielorusku. Banka v Rusku poskytla 32 % úverov fyzickým osobám a 32 % právnickým osobám.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 00:57