StoryEditor

Nemecko odhalilo osem skrytých miliardárov. V jednej rodine

03.02.2014, 15:35
Potomkovia milionára Rudolfa-Augusta Oetkera sa v miliardárskych rebríčkoch doteraz neobjavili.

Je ich osem a sú nevlastní súrodenci. Spolu vlastnia rodinnú firmu, ktorú založil ich otec Rudolf-August Oetker. Sami tvrdia, že v rodine je sila a preto sa rozhodli, že firmu nikdy nepredajú. Agentúra Bloomberg však nedávno zistila, že impérium značky Dr. Oetker má hodnotu 12 miliárd dolárov. Všetci súrodenci, z ktorých každý vlastní rovnaký diel firmy,  sú dolárovými miliardármi.

Rodina je základ

Rosely Schweizer, August Oetker, Bergit Douglas, Christian Oetker, Richard Oetker, Alfred Oetker, Carl Ferdinand Oetker a Julia Oetker, ktorí pochádzajú z troch manželstiev Rudolfa-Augusta Oetkera sa tak stali miliardármi.

Spoločnosť sa na burze neobchoduje, takže nemusí zverejňovať ani svoje výsledky, ani trhovú hodnotu, no napriek tomu ju zverejňuje dobrovoľne. Dr. Oetker má ročné tržby 10,9 miliardy eur, teda asi 15 miliárd eur a má po celom svete 26 tisíc zamestnancov. „Oetkerovci sú silná dynastia. Dôkazom je aj to, že centrálu nepresunuli do Švajčiarska, ako to urobilo množstvo nemeckých firiem,“ hovorí Rudiger Jungbluth, autor knihy „Die Oetkers“ ktorého citovala agentúra Bloomberg.

Otec prášku do pečiva

Oetkerovci dedia firmu už po tri generácie. Založil ju totiž praotec dnešných nových miliardárov August Oetker. Vymyslel vec, ktorá uľahčila život gazdinkám v celej Európe. Vymyslel totiž prášok do pečiva. Dnes ho považujeme za samozrejmosť, no kedysi sa do pečiva používala sóda bikarbóna a iné prísady, ktoré menili chuť jedla a nemali stabilné zloženie. August Oetker tieto problémy vyriešil a navyše dal gazdinkám aj „darček“ v podobe presne dávkovaného pudingového prášku.

Muž s dvomi tvárami

Po smrti zakladateľa a jeho jediného syna sa vedenia firmy ujali Augustov mladší brat Louis so svojim švagrom. Do čela firmy nastúpili v roku 1921. Pokojný rast firmy však čiastočne narušila vojna. Čiastočne preto, lebo Oetkerova firma bola jedným z najdôležitejších dodávateľov potravín do Hitlerových zákopov. „Ľudia, ktorí preňho vtedy pracovali, ho stále považujú za hrdinu, lebo dokázal postaviť na nohy firmu po vojne. No je potrebné sa pozrieť aj na jeho druhú tvár,“ hovorí pre Bloomberg Sven Keller, spoluautor štúdie o rodine Oetkerovcov. Boli totiž podozriví z kolaborácie s nacistami. Ukázalo sa, že Oetkerovci sa iba prispôsobili režimu, ktorý vtedy ovládal celé Nemecko. „Kaselowsky (švagor, pozn. red.) a Oetker sa chopili príležitosti, ktorú im režim ponúkal. Zabezpečili sa tým, že každý vojak na fronte dostal ich puding,“ dodáva Keller.

 

01 - Modified: 2006-01-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Semifinále bez bronzových Čechov
01 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi 02 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 03 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 04 - Modified: 2023-04-22 11:22:54 - Feat.: - Title: Hodnota majetku ruských miliardárov za posledný rok výrazne stúpla, je ich viac ako pred rokom 05 - Modified: 2023-04-05 12:02:05 - Feat.: - Title: Najbohatší magnát v profesionálnom športe? Bývalého šéfa Microsoftu predbehol neznámy Ind
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 22:00