StoryEditor

Británia sa musí mať na pozore. Trhy si posvietia na libru

10.11.2013, 23:05
Trhy budú tento týždeň očakávať najdôležitejšie výsledky z britských ostrovov. Libra bude v centre pozornosti investorov.

Tretí novembrový týždeň prinesie zverejnenie viacerých dôležitých dát, ale v porovnaní s predošlým týždňom je ekonomický kalendár o niečo chudobnejší. Predpokladáme, že v úvode týždňa budú na finančnom trhu ešte rezonovať najdôležitejšie udalosti predošlých dní, ako ohlásenie menových intervencií ČNB, či pomerne prekvapivé zníženie základnej úrokovej sadzby ECB na historické minimum 0,25%. Naopak piatkové zníženie ratingu Francúzska zo strany agentúry Standard & Poor´s sa na trhu nestretlo s takmer žiadnou odozvou. Vzhľadom na výhľad menovej politiky (zníženie sadzieb na 0,25% zrejme nebolo posledným krokom ECB k uvoľneniu menových podmienok v aktuálnom cykle), pretrvávajúce fiškálne problémy a stále chabé vyhliadky rastu eurozóny sa nazdávam, že euro je voči hlavným konkurentom (najmä USD a GBP) stále pomerne výrazne nadhodnotené, a to aj napriek korekcii z posledných týždňov.

V závere minulého týždňa ešte pozitívne prekvapila americká ekonomika, ktorá v treťom štvrťroku 2013 vykázala anualizovaný rast HDP o 2,8% (oproti 2,5% v druhom štvrťroku a očakávaným 2%). V mesiaci október, ktorý bol poznačený  zatvorením časti federálnych úradov a politickým handrkovaním okolo dlhového stropu, najväčšia svetová ekonomika vytvorila podľa prvého odhadu 204 tis. nových pracovných miest. Aj napriek rastu miery nezamestnanosti to možno považovať, vzhľadom na uvedené okolnosti a chabé očakávania trhu (+125 tis.), za vynikajúci výsledok. Zatiaľ sa ukazuje, že priame ekonomické škody fiškálneho chaosu v USA sú okrem pošramotenej dôvery len limitované. V dlhšom časovom horizonte bude zaujímavé sledovať, ako sa táto realita premietne do rétoriky, prípadne krokov menovej politiky FED.

Tretí týždeň v mesiaci je tradične časom zverejnenia série dôležitých dát z britskej ekonomiky.  V priebehu týždňa budú uverejnené čísla o vývoji spotrebiteľskej inflácie (utorok), zamestnanosti (streda) a maloobchodných tržbách. V minulom článku mi kontrariánska úvaha o možnosti sklamania a oslabenia libry po sérii silných výsledkov nevyšla, avšak stále platí predpoklad, že britská ekonomika to bude mať s prekonávaním vysokých očakávaní čoraz ťažšie. Ostrovné kráľovstvo v posledných mesiacoch zaznamenalo pomerne silný ekonomický odraz, avšak externé prostredie sa k lepšiemu výrazne neposunulo.

Oproti uvedeným fundamentom môže byť udalosťou s ešte výraznejším vplyvom na vývoj kurzu britskej libry stredajšie zverejnenie inflačnej prognózy Bank of England (BoE). Pri minulej aktualizácii v auguste sa diali veci. Pripomeňme, že BoE pod vedením nového guvernéra M. Carneyho zaviedla tzv. „forvard guidance“ pre vývoj úrokových sadzieb a celkového výkonu menovej politiky v závislosti od vývoja ekonomických fundamentov (po vzore amerického FED). Hlavným odkazom pre trhy bolo, že aktuálna historicky minimálna výška referenčných sadzieb 0,5% by mala zostať v platnosti prinajmenšom dovtedy, kým nezamestnanosť neklesne pod 7% a inflácia zostane stabilizovaná. BoE prognózovala naplnenie týchto podmienok až na konci roku 2016.  

Trh však tieto slová ignoroval a vzhľadom na priaznivý ekonomický vývoj v Spojenom kráľovstve naďalej započítava skorší rast sadzieb, čo sa prejavilo ďalším rastom úročenia „librových“ aktív a pokračovaním posilňovania GBP (pozri graf č. 2). Toto samozrejme nezahralo do karát BoE, ktorá sa „holubičím“ výhľadom snažila o pravý opak s cieľom podporiť oživenie ekonomiky. Vývoj od augusta však zatiaľ dáva za pravdu trhu, keďže britská ekonomika pokračovala v nastúpenom trende a miera nezamestnanosti sa znížila na 7,7%. Uvidíme, ako sa tento nesúlad medzi predstavami BoE a očakávaniami trhu premietne do slovníka novej inflačnej prognózy. V prípade, že dá BoE za pravdu trhu a pripustí skorší rast sadzieb, môže to byť výrazná vzpruha pre libru.

Zraky akciových obchodníkov sa budú aj tento týždeň upierať na pomaly končiacu výsledkovú sezónu v USA. Najväčšiu pozornosť bude nepochybne pútať maloobchodný gigant Wal-Mart (štvrtok), okrem toho kvartálny zisk reportujú ešte známejšie mená ako Cisco Systems a Macy´s. V druhej polovici týždňa budú zverejnené aj prvé odhady rastu HDP za tretí štvrťrok z Japonska a eurozóny, ktoré preveria robustnosť ekonomického oživenia z predošlého kvartálu.
 

 

01 - Modified: 2005-09-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie kvóty v USA na čínsky textil
01 - Modified: 2024-05-17 11:33:24 - Feat.: - Title: Po útoku na premiéra nevnímali investori Slovensko ako rizikovejšiu krajinu, vraví analytik 02 - Modified: 2024-05-16 12:09:22 - Feat.: - Title: Od lámania rekordov Wall Street nemá čo zastaviť 03 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Štátne dlhopisy sa majú ľuďom ponúkať masovo. Šéf agentúry pre HN prezradil, o akých podmienkach sa uvažuje 04 - Modified: 2024-05-05 14:46:26 - Feat.: - Title: Posledný významný týždeň výsledkov: drahá káva už investorom nevonia, prekvapil Starbucks 05 - Modified: 2024-05-02 10:24:13 - Feat.: - Title: Zahraničné firmy ovládla skepsa. Zavážili mzdové náklady aj nedostatok pracovnej sily
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 22:49