StoryEditor

Zlato má nového konkurenta. Platinu

01.08.2013, 00:00
Časy, keď bola nad zlato iba soľ, sa skončili. Jednotkou na trhu sa stáva platina.

Tú investori nakúpili v rekordných množstvách. Naopak, objem držaného zlata klesá na trojročné minimá. Dôvod je jednoduchý, obchodníci veria krehkému hospodárskemu rastu. Práve ten rozbehol v Spojených štátoch výrobu áut. „Platina a paládium sa využívajú primárne pri výrobe katalyzátorov do áut,“ objasňuje analytik Cyrrusu Tomáš Menčík. Cena platiny za uncu, teda 31,1 gramu, včera prevýšila zlato o 112 amerických dolárov (84 eur).

Víťaz a porazený
Podľa asociácie World Gold Council až dve pätiny objemu platiny smeruje do automobiliek. Americký trh s autami rastie a ich najväčší výrobca, General Motors, hlási za druhý štvrťrok nárast tržieb o takmer štyri percentá. „Platina je na rozdiel od zlata a striebra primárne priemyselný kov. A vzhľadom na to, že globálna ekonomika pomaly ožíva, sa platina stáva obľúbenou,“ vysvetľuje Menčík.

Rast platiny môže zabrzdiť Európska únia. V prvom polroku tu predaje áut klesli o sedem percent. Ako sa pre americké médiá vyjadril Adrian Day, prezident spoločnosti Adrian Day Asset Management, najmä silnejšia ekonomika v Európe môže cenu platiny pohnať ešte vyššie.

Zlatu neodzvonilo
Svoje maximá dosiahla platina pred piatimi rokmi, keď dvojnásobne prevýšila cenu zlata. „To ju robilo zaujímavou, keďže v sebe koncentrovala dvakrát väčšie bohatstvo,“ hovorí analytik Capital Markets Ivor Lehoťan s tým, že cenový rozdiel sa zmenšuje. Zároveň očakáva budúcoročný pokles zlata až pod hranicu tisíc dolárov za uncu, keďže špekulanti na trhoch so znehodnotením peňazí nerátajú.

Podľa Menčíka je nižší záujem o zlato len dočasný. „Žiadny iný kov ho nemôže dlhodobo nahradiť. Jeho popularita sa obnoví, len čo sa stabilizuje situácia v Spojených štátoch ohľadne tlačenia peňazí do ekonomiky,“ predpovedá Menčík.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 22:03