StoryEditor

Čínsky miliardár hostí bezdomovcov. A spieva im

26.06.2014, 18:33
Autor:
slsl
Čínsky miliardár chce zbúrať mýty o zamračených Číňanoch.

Tuniak v sezamovom kabátiku, hovädzí steak či čerstvé ovocie s creme fraiche. Takýto obed či večeru v luxusnej newyorskej reštaurácii si môže dovoliť iba málokto. Vďaka čínskemu filantropovi sa však takto kráľovsky môžu najesť aj bezdomovci. Čchen Kuang - piao pozve náhodných newyorských bezdomovcov na večeru, dá im tristo dolárov a zaspieva im vlastnú verziu „We are the world“ od Michaela Jacksona.

Boháč z Číny chce takto zbúrať mýty o ázijských boháčov. Američania si ich často predstavujú ako zamračených „ujov“
v obleku, ktorí si všetky peniaze nechávajú iba pre seba a míňajú ich na samé zbytočné luxusné veci. Čchen Kuang - piao sa preto v rámci spolupráce s nadáciou NYC Rescue Mission rozhodol pohostiť asi dvesto bezdomovcov a darovať im peniaze. Už skôr sa Číňan pokúšal rozdávať stodolárovky priamo na ulici, no veľakrát u bezdomovcov nepochodil. Nakoniec to po troch rozdaných stovkách vzdal a prijal ponuku na spolupráciu s nadáciou.

Riaditeľ útulku spomínanej organizácie pre CNBC povedal, že čínsky miliardár dal mnohým ľuďom bez domova životnú šancu. „Náš nápad bol, aby zažili niečo, čo nemali nikdy možnosť skúsiť. Tak sme zorganizovali túto skvelú akciu. Možno sme práve niektorým zmenili životy,“ povedal Craig Mayes.

Charitatívna akcia sa však neobišla bez problémov a spŕšky kritiky. Zvesti o akcii pre bezdomovcov, ktorých zastrešila NYC Rescue Mission sa rozšírili rýchlo, podobne ako sa to stalo v prípade inaugurácie nášho prezidenta Andreja Kisku. Aj Čchen Kuang - piao pozval na večeru dvesto bezdomovcov, pred reštauráciou v Central Parku sa ich však zišli tisícky.

Spím pod mostom a poriadne jedlo som nemal už celé mesiace,“ povedal televízii NBC jeden z nich, Brandy Mills. „Tých tristo dolárov by mi veľmi pomohlo,“ dodal. Podľa Harolda Butlera bola táto chyba v komunikácii „ako keď vám niekto pľuje do tváre a tvrdí, že prší,“ povedal bezdomovec. „Niekto vám niečo oznámi a keď príde na lámanie chleba, všetko je zrazu inak,“ povedal.

Samozrejme, pozvaní bezdomovci si nevedeli večeru vynachváliť. „Veľmi sa teším na príjemný večer a dobré jedlo,“ skonštatoval obyvateľ útulku Antone Hills. „Myslím si, že je to dobrý človek, ktorý pomáha našej krajine.“

Čchen Kuang - piao je známy svojim extravagantným vystupovaním, z jeho spevu, počas ktorého skáče po strechách limuzín v limetkovo zelenom obleku sa stal hit internetu. Nedávno na seba upozornil aj ponukou na kúpu denníka New York Times.

Spievajúci mecenáš
Čchen sa ku svojmu majetku dostal ako vlastník demolačnej firmy a podnikateľ v odpadovom hospodárstve. Angažuje sa v charitatívnych projektoch, sám sa označuje za čínskeho mecenáša číslo jedna. Jeho majetok sa odhaduje na niekoľko stoviek miliónov dolárov, no ako sám vraví, ak by nedával takmer všetko na filantropiu, bol by oveľa bohatší. Doma v Číne je celebritou, v cudzine sa o ňom veľa nevie.

O Čchenovi ešte pred dvomi týždňami nikto ani netušil, no okamžite po oznámení svojho zámeru na kúpu slávnych novín začal pútať pozornosť amerických novinárov. A ani nie tak svojimi zámermi, ako čudáckym správaním. V utorok na tlačovej konferencii v New Yorku udiveným žurnalistom prespieval svoju vlastnú pieseň s refrénom „Celý svet bude svedkom zrodenia môjho čínskeho sna". Potom oznámil svoj ​​plán na prevzatie The New York Times.

S denníkom má podnikateľ svoje zámery. Jeho články o Číne nie sú vraj dostatočne autentické a objektívne. Američania podľa Čchena príliš dôverujú Japonsku, s ktorým Čína vedie územný spor o ostrovy v Juhočínskom mori.

V roku 2011 Čchen prekvapil taiwanské úrady, keď pri návšteve bohatého ostrova venoval tamojším chudobným takmer
350-tisíc dolárov. V tom istom roku Japonsku daroval trinásť miliónov jenov na obnovu pobrežia zničeného prívalovou vlnou cunami. Po japonských mestách vtedy prechádzal s kolónou automobilov pomaľovaných čínskymi vlajkami.

 

01 - Modified: 2006-07-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič: Európa nemá s vládou problém
01 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi 02 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy 03 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 04 - Modified: 2024-04-03 15:47:39 - Feat.: - Title: Izraelský útok zabil zamestnancov charity. Podľa USA by nemal ovplyvniť rokovania o prímerí 05 - Modified: 2024-03-11 12:50:26 - Feat.: - Title: FOTO Charitatívna párty Eltona Johna: Dámy a ich súboj dekoltov!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 22:03