StoryEditor

Microsoft kúpil mobilnú časť Nokie. Jej akcie vystrelili

03.09.2013, 08:13
Aktualizované | Fínsku spoločnosť Nokia prevezme jej softvérový partner Microsoft.

Softvérový obor kúpil mobilného. Microsoft sa dohodol na kúpe mobilnej divízie fínskeho výrobcu Nokia, ktorý bol ešte donedávna jednotku na svetovom trhu. Podľa utorkového oznámenia oboch firiem za ňu dá 5,44 miliardy eur .


Šéf Nokie Stephen Elop (vľavo) prestúpi po uzavretí dohody do Microsoftu.

Microsoft je už dva roky softvérovým partnerom niekdajšej jednotky na trhu mobilných telefónov. V posledných rokoch ale fínska firma výrazne stráca pozície na kľúčovom trhu smartfónov.

Na nákup, ktorý veľa odborníkov prekvapil svojím načasovaním, začali hneď od začiatku obchodovania reagovať európske burzy. Akcie fínskeho výrobcu na nich pripísali okolo 40 percent. Jedna akcia sa v utorok ráno stredoeurópskeho času predávala až za 4,36 eur. Rovnako ako cena za kus dosiahli dlhodobých rekordov aj objemy obchodov.

 


Presun manažérov
"Je to smelý krok do budúcna - získajú na ňom zamestnanci, akcionári aj zákazníci oboch spoločností," uviedol v oznámení šéf Microsoftu Steve Ballmer. Dodal, že od akvizície si sľubuje posilnenie podielu svojej firmy na trhu mobilných telefónov a zvýšenie ziskov na tomto poli. Microsoft za divíziu mobilných zariadení fínskej Nokie zaplatí menej ako pred dvoma rokmi za telekomunikačnú službu Skype, tá stála firmu 8,5 miliardy dolárov.

Nokia vo vyhlásení uviedla, že jej šéf Stephen Elop a členovia vrcholového manažmentu Jo Harlow, Juha Putkiranta, Timo Toikkanen a Chris Weber prejdú do Microsoftu, keď sa obchod medzi IT gigantmi uzavrie. Práve Kanaďan Elop patrí medzi hlavných favoritov na nástupcu Steva Ballmera na čele Microsoftu.

Padajúca jednotka
Nokia bola od 90. rokov najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete, z prvej priečky ju ale vlani zosadil juhokórejský konkurent Samsung Electronics. Fínskej spoločnosti sa stále príliš nedarí na trhu s inteligentnými telefónmi, kde zaspala nástup konkurentov Apple a Samsung .

Fínska spoločnosť síce v poslednom štvrťroku svoj ​​predaj smartfónov značky Lumia výrazne zvýšila, stále to však bolo menej, než sa čakalo. Tiež strata Nokie sa zreteľne znížila, hoci tržby firmy sa medziročne prepadli o zhruba štvrtinu a celkový predaj telefónov jej klesol o 27 percent .

Nokia tak stále nepreukázala, či bol správny jej ťah z roku 2011, kedy svoj ​​vlastný softvér pre chytré telefóny Symbian nahradila nevyskúšaným softvérom od Microsoftu. Nokia po nástupe Elopa v roku 2010 znižuje náklady a rozpredáva majetok, aby získala čas na oživenie a návrat na výslnie.

01 - Modified: 2005-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diera nad Trenčínom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 13:09