StoryEditor

Bankárov v Európe straší nová čierna listina

15.07.2013, 00:00
Kvôli vidine vlastných vysokých odmien zakrýval zlú situáciu na americkom trhu s bývaním.

Aj keď vedúceho pracovníka Credit Suisse Kareema Serageldina vlani zatkli, po prepustení by sa mohol zamestnať v banke napríklad aj na Slovensku. Tomu by mala zabrániť centrálna databáza, ktorej vznik v budúcom roku avizuje riaditeľ Európskeho orgánu pre bankovníctvo (EBA) Isabel Vaillant. Chce ňou posilniť zodpovednosť bankárov za ich prácu.

Obsahovať bude mená všetkých nezodpovedných úradníkov, ktorí sa zúčastňovali na podvodoch alebo priviedli banku ku krachu. Prístup k nej by mali všetky európske krajiny.

„Spomínaný zoznam pomôže len v prípade, že bude mať vysokú dôveryhodnosť. Potom môže slúžiť ako zdroj referencie,“ myslí si hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková.

Už nebudú hrozbou
Doteraz si zoznamy „nepohodlných“ viedli krajiny samostatne. Ak bankári dostali pokutu od národných regulátorov alebo boli vyšetrovaní, ostatné európske štáty sa o tom nedozvedeli. „Preto mohli pracovať v inej krajine a byť znovu hrozbou. Tomu by mala zabrániť nová databáza, ktorá bude kvalitu bankárov neustále sledovať,“ vysvetľuje analytik Cyrrusu Tomáš Menčík.

Otázne však je, podľa akého kľúča by sa centrálny zoznam vytváral. Národné regulačné úrady v jednotlivých krajinách majú totiž pravidlá na posudzovanie úradníkov nastavené inak. Muselo by dôjsť k ich zjednoteniu, čo však Menčík nepredpokladá: „Nechce sa mi veriť, že by sa vytvorili spoločné pravidlá.“

O databáze nikto nevie
Zisťovali sme, či by „čierna listina“ bankárov mala význam aj pre Slovensko a či s ňou dotknuté orgány súhlasia. Vymenovanie členov predstavenstva v bankách už dnes podlieha schváleniu Národnou bankou Slovenska a je v záujme všetkých, aby sa na vysoké posty nedostal človek s pochybnou minulosťou. „Národná banka Slovenska nemá vedomosť o takomto zozname, preto vám nemôžeme odpovedať,“ povedala hovorkyňa NBS Petra Pauerová. Viac svetla do pripravovanej novinky neprinieslo ani ministerstvo financií ani Slovenská banková asociácia. O zozname počuli prvýkrát od nás.

Banky si svojich ľudí preverujú
Rozsiahlou kontrolou prechádzajú uchádzači o manažérsku pozíciu už v súčasnosti. A to aj na Slovensku. „Referencie z externých, ale aj interných zdrojov sú okrem pracovných skúseností uchádzača pre nás cenným zdrojom informácií. Ovplyvňujú naše ďalšie rozhodnutie, či si ho pozveme aj na osobný pohovor,“ priznáva UniCredit Bank Slovakia. Navyše, spolu s Tatra bankou potvrdzujú, že sa u nich o prácu uchádzal človek, ktorý v minulosti inej banke spôsobil problémy. Aj preto sa banky iniciatívu vítajú „Pomáhala by nám zefektívniť celý výberový proces uchádzačov, ušetrila náklady, a predovšetkým čas,“ doplnila UniCredit Bank Slovakia. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 08:11