StoryEditor

Banky padli. Pocítia to firmy

31.07.2013, 00:00
Naše najväčšie banky hlásia zlé správy. Hovoria o poklese zisku vo výške takmer desať percent.

Naše banky hlásia zlé správy. Najväčšie banky, Slovenská sporiteľňa a Tatra banka, hovoria o poklese zisku vo výške takmer desať percent.

Vinník je pre ne jasný – bankový odvod, ktorý minulý rok zaviedla vláda Roberta Fica. „Od začiatku roka sa osobitný bankový odvod už týka aj vkladov bežných ľudí,“ vysvetľuje pokračujúci pokles ziskov hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková. Vlani banky platili odvod len za vklady firiem. Podľa hovorcu ministerstva financií Radka Kuruca sú čísla bánk stále veľmi dobré a dôsledky konsolidácie musia niesť oni, nie bežní ľudia. Ako ďalej zdôrazňuje, slovenské banky prinášajú investorom oveľa vyššie zisky, ako sú ich matky schopné dosiahnuť doma.

Odborníci varujú, že zaťaženie bánk sa môže negatívne podpísať pod úverovanie podnikov a oslabiť rast ekonomiky. „Ak by sa polovica odvodu vlani dostala späť do bánk, mohli banky teoreticky zvýšiť ponuku úverov pre firmy o 680 miliónov eur,“ vyčíslil analytik Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia.

Uplynulý polrok hodnotí ako náročný aj jednotka na našom trhu, Slovenská sporiteľňa. Za medziročným poklesom zisku vidí viacero dôvodov. „Aj v prostredí nízkeho rastu ekonomiky, slabnúceho spotrebiteľského dopytu, vysokého daňového a odvodového zaťaženia pre banky a dodatočných regulácií v oblasti poplatkov sú naše hospodárske výsledky veľmi dobré,“ reagoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Jozef Síkela na takmer 10-miliónové zníženie profitu. Klesli výnosy z úrokov, príjmy z poplatkov či prevádzkové zisky.

Poklesy aj straty
Podobné problémy však v uplynulých mesiacoch zastihli aj ostatné banky. Kým zisky Tatra banky klesli o podobné percento ako v prípade Slovenskej sporiteľne, OTP Bank hlási takmer 70-percentný prepad. „Ziskovosť je negatívne ovplyvňovaná bankovou daňou a znížením úrokového príjmu v dôsledku poklesu marží,“ povedal Rastislav Matejsko, člen predstavenstva a zástupca generálnej riaditeľky OTP. Zároveň však poukazuje na rast objemu novoposkytnutých úverov obyvateľov o takmer 50 percent.

Najhoršie z bánk, ktoré nám poslali svoje hospodárske výsledky, skončila Sberbank. Už druhý kvartál po sebe vykazuje stratu. „Kým v prvom štvrťroku banka ešte skončila so stratou takmer tri milióny eur, v druhom sa situácia zmenila. Banka každý mesiac tvorila zisk,“ upozornila hovorkyňa Sberbank Ľubomíra Chmelová. Napriek tomu je banka stále v červených číslach a podľa Chmelovej by sa z nich mala dostať do konca roka. Prima banka a UniCredit Bank nám informácie o hospodárení v utorok neposkytla.

Jedným z hlavných problémov nižšieho zisku je podľa bánk vysoký odvod. Analytik Across Wealth Management Radoslav Kasík predpokladá, že ho ešte v plnej miere nepresunuli na vkladateľov. „Banky sa zoznamujú s novou daňou a postupne ju v plnej miere presunú na vkladateľov,“ hovorí s tým, že až kým sa finančné domy neprispôsobia novým podmienkam, odvod na svojich ziskoch pocítia.

Dve banky prekvapili
Najnovšie hospodárske výsledky priniesli aj prekvapenia. VÚB banka zarobila o vyše 40 percent viac, kým Poštová banka svoje zisky zdvojnásobila. Obe banky tak dorovnávajú minuloročné, skoro 50-percentné poklesy. VÚB vtedy stratila z predaja zahraničných cenných papierov a Poštová banka musela podľa medializovaných informácií zúčtovať čiastočné odpustenie gréckych dlhov, keďže vlastnila dlhopisy južanskej krajiny. „V tomto roku sme v oblasti finančných operácií dosiahli zisk, stúpli nám úrokové výnosy a podarilo sa nám výrazne znížiť prevádzkové náklady, v dôsledku čoho sme zaznamenali nárast zisku,“ ozrejmila hovorkyňa VÚB Alena Walterová.

Koľko zarábali slovenské banky (čisté zisky v miliónoch eur)  
Banka jún 2012 jún 2013 Rozdiel
Slovenská sporiteľna 100,4 91,2 -9,2%
VÚB 49,7 70,4 +41,6%
Tatra banka 57,1 51,9 -9,1%
ČSOB 30,4 30,6 +0,7%
OTP banka 1,1 0,345 -68,6%
Sberbank čísla za marec 2013: strata 2,8 strata 0,8 2 mil. eur
Poštová banka 19 39 +105%
01 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daido Metal investuje v Brne 02 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Titul získali štyri slovenské výrobky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 07:11