StoryEditor

Utiekol z Maďarska s piatimi dolármi. Dnes je miliardárom

23.05.2014, 16:17
Nový miliardár Frank Hasenfratz zbohatol na opravách áut a motoriek.

Výroba a predaj náhradných dielov je u nás remeslom, na ktorom sa dá zbohatnúť iba ťažko. Frank Hasenfratz však odišiel do Kanady a dnes je z neho nový miliardár. Akcie jeho firmy Linamar, ktorá vyrába náhradné diely pre svetové automobilky, dosiahli tento týždeň vrchol a zo svojho majiteľa, ktorý drží 23,6 – percentný podiel vo firme, spravila miliardára.

Ja a miliardár?

Sám Hasenfratz sa však o výšku svojho majetku veľmi nezaujíma, na jeho vstupenku do elitného klubu najbohatších upozornila agentúra Bloomberg. „Ani neviem, koľko mám peňazí. Stačí mi, že ich mám dosť na všetko, čo potrebujem,“ zareagoval na otázku agentúry. Jeho firma má podľa údajov kanadskej burzy hodnotu štyri miliardy dolárov. Sám majiteľ má teda majetok v hodnote asi jednej miliardy dolárov.

Firma Linamar, ktorú nový miliardár založil v 60. rokoch minulého storočia dnes vyrába náhradné diely pre svetových výrobcov automobilov, lietadiel a rôznych iných strojov. Jeho najväčším zákazníkom je automobilka Ford.

 

Rodinný podnik

Frank Hasenfratz je síce maďarský emigrant, no má predkov z Nemecka. V päťdesiatych rokoch sa firma jeho otca stala nepohodlnou pre komunitický režim, tak sa rodina spolu s ďalšími ľuďmi rozhodla odísť do Kanady. Ako spomína, na imigračnom úrade dostal víza a päť kanadských dolárov. „Mlieko stálo 17 centov a chlieb tiež. Dokázali sme vyžiť celkom pohodlne,“ povedal vo svojej biografii, ktorá vyšla v roku 2012.

V Kanade sa Frank oženil s ďalšou maďarskou emigrantkou Margaret Ferter a spolu si kúpili dom, na ktorý si našetrili počas práce na tabakovom poli. Do jeho suterénu namontoval požičaný sústruh, na ktorom vyrábal diely do áut, aké sa v tom čase ťažko zháňali. Pracovitý bol po svojom otcovi. „Otec nám kládol na srdce, aby sme sa naučili nejaké remeslo. To nám nikdy nikto nevezme, hovoril nám,“ spomína v knihe. Neskôr sa dostal k lepším zakázkam, vyrábal súčiastky pre lietadlá. Keď sa firma rozrástla, kormidlo prebrala jeho dcéra Linda. „Keby som ostal riaditeľom, nikdy by sme nedosiahli svetový úspech,“ hovorí miliardár. „Navrhla, aby sme šli do Číny, no ja som jej oponoval, že je na takýto krok priskoro. Ona na tom však trvala a nakoniec sa to ukázalo ako tá najlepšia vec, ktorú sme mohli urobiť,“ dodáva.

Jeho firma Linamar má ročné tržby okolo 10 miliárd dolárov a zisk za rok 2013 bol jedna miliarda dolárov. Frank Hasenfratz je majiteľ a predseda predstavenstva.

01 - Modified: 2006-05-30 09:14:34 - Feat.: 0 - Title: Najviac ľudí si želá mať vo vláde Smer-SD
01 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi 02 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 03 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 04 - Modified: 2023-04-22 11:22:54 - Feat.: - Title: Hodnota majetku ruských miliardárov za posledný rok výrazne stúpla, je ich viac ako pred rokom 05 - Modified: 2023-04-05 12:02:05 - Feat.: - Title: Najbohatší magnát v profesionálnom športe? Bývalého šéfa Microsoftu predbehol neznámy Ind
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 12:09