StoryEditor

O finančné inštitúcie, ktoré pôsobia v Londýne sa rozhorel boj. Metropoly EÚ ponúkajú viaceré výhody

01.07.2016, 15:53
Autor:
ČTKČTK
Londýn po brexite zrejme stratí pozíciu finančného centra Európy. S tým súvisí možný odchod viacerých bánk a iných finančných inštitúcii.

Niektoré európske metropoly by rady prilákali finančné spoločnosti, ktoré teraz pôsobia v Londýne. Rozhodnutie britských občanov opustiť Európsku úniu totiž ohrozilo pozíciu Londýna ako finančného centra Európy, čoho sa teraz snaží využiť vo svoj prospech napríklad Paríž, Frankfurt či Dublin. Informuje o tom denník The Wall Street Journal (WSJ).

Írska agentúra pre zahraničné investície podľa denníka hneď druhý deň po referende o takzvanom brexitu oslovila cez 1000 investorov, aby ich upozornila, že Írsko zostáva v Európskej únii. Zároveň im ponúkla pomoc pri presune aktivít.

Dôležitý finančný sektor

Delegácia z organizácie Paris EUROPLACE, ktorá propaguje francúzsky finančný sektor, sa teraz chystá navštíviť Londýn s úmyslom lákať finančné spoločnosti a odborníkov do Paríža. Vo Frankfurte potom úrady vytvorili osobitnú telefónnu linku pre banky, ktoré chcú rokovať o presune svojich aktivít z Británie.

Regulácia finančného sektora bude jednou z kľúčových tém rokovaní o odchode Británie z EÚ. Pre Britániu je pritom v tomto ohľade v stávke veľmi veľa: v roku 2014 sa finančný priemysel na ekonomickom výkone krajiny podieľal 12 percentami. Finančníctvo a súvisiace služby v Británii zamestnávajú takmer 2,2 milióna ľudí, z toho viac ako 700.000 v Londýne.

Nudný Frankfurt

Britská banka Barclays sa podľa zdrojov WSJ teraz chystá posúdiť, či by sa jej európskou základňou mohol stať Dublin. Americká banka Morgan Stanley údajne vytvorila pracovnú skupinu, ktorá má preskúmať možnosti iného umiestnenia európskych aktivít ako v Londýne.

Noviny však upozorňujú, že s odchodom z Londýna môžu byť spojené rôzne komplikácie, napríklad jazykové problémy či ťažkosti s nájdením vhodných kancelárskych priestorov a so zaistením zázemia pre zamestnancov. Británia by navyše po odchode z EÚ mohla podporiť atraktivitu Londýna pre finančný sektor zrušením pravidiel, ktoré obmedzujú odmeny bankárov.

Prekážku pre odchod z Londýna by podľa denníka mohol predstavovať tiež odlišný životný štýl v iných európskych mestách. Napríklad Frankfurt je síce domovom Európskej centrálnej banky (ECB) a má v porovnaní s Londýnom nižšie životné náklady, má ale zároveň povesť nudného mesta. "Prajem veľa šťastia pri prehováraní amerických investičných bankárov, aby sa tam presťahovali," uviedol jeden z londýnskych finančných poradcov.

01 - Modified: 2024-05-12 18:54:17 - Feat.: - Title: Vojna o migrantov na obzore. Z Británie utekajú do Írska, to ich chce vracať 02 - Modified: 2024-05-07 09:49:59 - Feat.: - Title: Továrne na iPhony zívajú prázdnotou. Apple z nich utiekol 03 - Modified: 2024-05-04 17:26:23 - Feat.: - Title: Sadiq Khan: Prvý moslim ako starosta Londýna a prvý, ktorý ním je už tretíkrát 04 - Modified: 2024-05-04 16:45:54 - Feat.: - Title: Americké investície do komerčných realít v Londýne sú najvyššie za vyše osem rokov 05 - Modified: 2024-05-02 08:36:34 - Feat.: - Title: V Anglicku a Walese sa začali komunálne voľby, v Londýne sa volí aj starosta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 14:38