StoryEditor

Investori sa vracajú k firemným dlhopisom

29.05.2009, 11:55
S ústupom paniky zo svetových finančných trhov vládne cenné papiere pozvoľne prichádzajú o svoj "sex appeal" a ľahký odbyt. Hľadanie odpovedajúceho mixu výnosnosti a rizika opäť nahradzuje jednostrannou orientáciou na čo najbezpečnejšiu investíciu.

Rally na akciových trhoch v uplynulých týždňoch vedie k otázke, aké veľké zisky zostávajú v ponuke akciových trhov pre následujúce týždne a mesiace. Čím viac rastie „prepredanosť“ a zhoršuje sa situácia na trhu štátnych dlhopisov (viď TU), tým viac sa záujem investorov opäť upína ku kvalitným firemným dlhopisom, ktoré môžu ponúknuť v priemere dvojnásobný výnos v porovnaní s vládnymi papiermi.

Vlády ponúkajú nižšie výnosy

„Klienti sa obracajú od vládnych papierov ku korporátnym,“ potvrdzuje Mark Kiesel, výkonný riaditeľ Pimco. Podľa dát agentúry S&P sa v priebehu posledných päť mesiacov zúžil spread vo výnosnosti medzi korporátnymi dlhopismi hodnotenými na investičnom stupni voči vládnym bondom na 399 bázických bodov oproti 589 bps dosiahnutých 17. decembra 2008. Desaťročné firemné dlhopisy sú ohodnotené na viac než 7 percent, zatiaľ čo 10 ročné vládne cenné papiere prinášajú 3,74 %. „Dlh na investičnom stupni je stále atraktívny,“ uvádzajú Kiesel za Pimco a Brendan Burke, portfólio manažér v PNC Total (39,69 EUR, -1,38%) Return, na adresu dlhopisov hodnotených do stupňa „BBB“.

Trh dlhopisov je atraktívnejší

Podľa Roberta Arnotta, zakladateľa a šéfa Research Affiliates, budú tieto bondy opäť v portfóliách nahradzovať hlavne tie akciové tituly, od ktorých sa očakávali jednociferné zisky. „Dlhopisy ponúkajú nižšie riziko pri dosiahnutí aktuálne rovnakého výnosu ako akcie,“ poznamenáva Arnott. Nie všetci experti ale s týmto názorom súhlasia. Todd Burchett, manažér ICON Bond fund, hovorí, že akcie sú stále ešte relatívne lacné oproti dlhu práve preto, že trh dlhopisov ako celok sa v neistom prostredí stále teší väčšej atraktivite než akciové trhy.

Zatiaľ čo úverová schopnosť zostává zakázaná firmám na slabšom konci trhu, s nižšími ratingmi, pre firmy s investičným stupňom hodnotenia ich dlhovej spoľahlivosti sa bondový trh opäť stane funkčným. Z pohľadu investorov vidí Chris Brown, portfólio manažér v Pax World Balanced, príležitosť v spotrebiteľskom sektore, kde v USA výnos pri dlhopisoch so splatnosťou v roku 2018 a hodnotením do stupňa A dosahuje 5,58 %. Pre porovnanie, u dlhopisov na hranici investičného pásma sa výnosy pohybujú okolo 10 % (napríklad Harley Davidson so splatnosťou v roku 2012 a ratingovým stupňom BBB+).

S tým, ako u najprestížnejších korporátnych dlhopisov je možné pozorovať zužovanie spreadov, rizikovo orientovaní investori začínajú pozerať do nižších ratingových poschodí. Tam ale Robert Arnott stále vidí príliš veľké riziká.

(Zdroj: Investors Business Daily)
Josef Němeček, www.patria-online.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 06:29