StoryEditor

Posledná šanca na nákup zlata

05.05.2009, 14:16
Mnoho analytikov hovorí o tvoriacej sa obrátenej formácií hlavy a ramien, ktorá by sa potvrdila prelomením úrovne predchádzajúcich maxím 1030 USD so silnou perspektívou rastu.

Zlato počas posledných 24 hodín bojuje o dôležitú rezistenciu na úrovni 905-910 USD, kde sa nachádza kľúčová rezistentná úroveň. Práve jej prelomenie by mohlo vytvoriť technický priestor na silnejší nárast. 

Mnoho analytikov hovorí o tvoriacej sa obrátenej formácií hlavy a ramien, ktorá by sa potvrdila prelomením úrovne predchádzajúcich maxím 1030 USD so silnou perspektívou rastu.

Zlato

Pozrime sa však na perspektívu zlata z iného uhla. Tí, ktorí vedia, že akákoľvek technika sa dá interpretovať rôznym spôsobom, čakajú aj na fundamentálne zdôvodnenie rastu ceny, ktoré zatiaľ nemá silné býčie kontúry. Avšak jeden z argumentov ukazuje Ned Schmidt na základe štatistických závislostí ceny zlata a množstva dolárov v obehu. Tak ako platia fyzikálne zákony, ktoré nemôžeme prehliadať, rovnako platia aj peňažné zákony, tvrdí Schmidt. Masívne nalievanie peňazí do obehu a obrovský fiškálny deficit USA nemôžu ostať nepotrestané.

Nasledovný obrázok udáva koreláciu alebo závislosť medzi cenou zlata (zelená línia) a rastom peňažnej zásoby (červená línia). Keďže však zmena množstva peňazí v obehu nemá okamžitý vplyv na ekonomiku, jeho zmena sa prejaví až za niekoľko mesiacov, väčšinou jeden rok. Preto je aj červený graf posunutý o 12 mesiacov dopredu. Závislosť ceny zlata od zmeny peňažnej zásoby je však zjavná.

Zlato a inflácia


Graf ukazuje, že ak daná závislosť bude pokračovať tak ako doteraz s ročným oneskorením, potom by cena zlata mohla dosiahnuť svoje dno počas tohto septembra. Od jesene by však mohla narásť prudko vyššie. Avšak väčšina ekonomických predpokladov je založená na princípe „ceteris paribus“ alebo inak povedané, že ostatné faktory sa nezmenia. A tie sa rozhodne zmeniť môžu. Schmidt naráža hlavne na Čínu.

Čínaska centrálna banka zvýšila svoje zlaté rezervy; čo ak v podobnom duchu začnú rozmýšľať aj Číňania? Čína má jednu z najväčších mier úspor na svete. Ako budú reagovať čínski obyvatelia na rast hodnoty zlata voči juanu? Schmidt dodáva, že v najbližšej dekáde sa v Číne vytvorí rekordné množstvo bohatstva. Čína je tvorcom kapitálu či bohatstva a Amerika jeho čistým ničiteľom. Odporúčanie je preto jednoznačné: nestačí sledovať cenu zlata voči doláru ale zaujímavou alternatívou je sledovanie ceny zlata voči čínskemu juanu. Prekonanie úrovne 7200 juanov by mohlo mať väčší efekt ako prelomenie doterajších maxím na úrovni 1030 USD.

Ronald Ižip, CI KOMODITY

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 23:24