StoryEditor

Energetické sebectvo a dnešný svet

01.03.2006, 23:00
Ustanovenie spoľahlivého a komplexného systému energetickej bezpečnosti je jedným zo strategických cieľov skupiny G8 (Rusko sa ujalo jej predsedníctva v januári) i celého svetového spoločenstva.

Ustanovenie spoľahlivého a komplexného systému energetickej bezpečnosti je jedným zo strategických cieľov skupiny G8 (Rusko sa ujalo jej predsedníctva v januári) i celého svetového spoločenstva.
Dnes je energia motorom spoločenského a ekonomického pokroku. Priamo ovplyvňuje pohodu miliárd ľudí na celej planéte. Počas ruského predsedníctva skupiny G8 sa na tomto poli pokúsime načrtnúť dlhodobú koordinovanú politiku.
Nestabilita na trhu s uhľovodíkovými palivami je skutočnou hrozbou globálnym dodávkam energie. Najmä, keď sa priepasť medzi dopytom a ponukou ešte rozširuje. Rast energetickej spotreby v ázijských krajinách nezapríčiňujú len výkyvy trhu, ale aj množstvo ďalších bezpečnostných a politických faktorov. Na stabilizáciu situácie na tomto poli budú nevyhnutné koordinované aktivity celého svetového spoločenstva.
Nová politika vedúcich krajín by mala byť postavená na pochopení, že globalizácia urobila energetickú bezpečnosť nedeliteľnou. Naša spoločná budúcnosť v energetike znamená spoločnú zodpovednosť, riziká a zisky.
Z nášho pohľadu je zvlášť dôležité vyvinúť stratégiu na dosiahnutie globálnej energetickej bezpečnosti. Mala by stáť na dlhodobých, vierohodných, ekologicky udržateľných dodávkach v cenách prijateľných tak pre exportujúce krajiny, ako aj pre spotrebiteľov.
Okrem uspokojenia záujmov investorov budeme musieť nájsť praktické opatrenia zamerané na zabezpečenie prístupu svetového hospodárstva k tradičným zdrojom energie a všemožne propagovať energeticky úsporné programy a intenzívne hľadať alternatívne zdroje energie.
Vyvážené a férové energetické dodávky sú základným pilierom globálnej bezpečnosti dneška i nadchádzajúcich rokov. Radi by sme odovzdali budúcim generáciám takú svetovú energetickú architektúru, ktorá by pomohla predchádzať konfliktom a kontraproduktívnej konkurencii v energetickej bezpečnosti. Musíme nájsť spoločný prístup na vytvorenie pevných a dlhodobých energetických základov našej civilizácie.
V tejto spojitosti Rusko vyzýva štáty G8 a medzinárodné spoločenstvá, aby zamerali svoje úsilie na vyvinutie nových technológií. Môže to byť prvý krôčik pri vytváraní technologickej bázy pre energetické dodávky ľudstvu v budúcnosti, keď sa dnešné zdroje spotrebujú.
Väčšina ľudí to vidí tak, že energetická bezpečnosť sa týka najmä záujmov priemyselne rozvinutých krajín. Mali by sme mať na pamäti, že takmer dve miliardy ľudí v dnešnom svete si nemôžu užívať moderné energetické vymoženosti, a mnoho ďalších nemá ani prístup k elektrine. Ich možnosť využiť mnohé výdobytky civilizácie je prakticky zablokovaná.
Nemožno povedať, že samotná energia nevyrieši problém chudoby. Kým nedostatok energetických zdrojov v rôznych regiónoch bráni ekonomickému rastu, ich neudržateľné využívanie môže priviesť ekologickú katastrofu.
Všeobecne povedané: my všetci musíme poznať a prijať, že energetický egoizmus v modernom a vysoko prepojenom svete nevedie nikam. Preto zostáva ruský prístup energetickej bezpečnosti jasný a nezmenený. Pevne veríme, že prerozdeľovanie energie riadenej len potrebami veľmi malej skupiny najrozvinutejších krajín neslúži cieľom ani potrebám globálneho rozvoja. Budeme sa snažiť vytvoriť taký systém energetickej bezpečnosti, ktorý vyjde v ústrety celému medzinárodnému spoločenstvu.
V podstate to pre ľudstvo znamená vytvoriť vyvážený potenciál, ktorý zabezpečí každému štátu prijateľné energetické dodávky. Rusko je na tejto ceste pripravené prispieť k ďalšiemu pokroku

Autor je prezidentom Ruskej federácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 15:24