StoryEditor

Krátkozrakosť

07.11.2006, 23:00

Na Slovensko sa neoplatí ťahať investorov... Mali by sme si už konečne zvyknúť, že viac ako desatina zdravých ľudí v produktívnom veku nebude mať zamestnanie... Ak sa nejakému starostovi či primátorovi nepáči pohľad na chudobných spoluobčanov opierajúcich sa o polorozpadnuté vráta skrachovaných fabrík a družstiev s rukami vo vreckách, nech zloží funkciu a odsťahuje sa...
Presne takéto pocity môžu mať z postoja úradníkov sediacich v bratislavských kanceláriách starosta obce Kechnec Jozef Konkoly a primátor Poltára Pavol Gavalec.
Prvý ako ikona lovcov investorov (dvanástich!) narazil na neschopnosť vlády refundovať obci náklady spojené s prípravou pozemkov v priemyselnej zóne pre investora. Ten na východe Slovenska dá prácu pre 750 ľudí, ale obecný úrad pritom už nemá ani na vlastnú prevádzku. Druhý pre lajdáckosť dobre platených úradníkov prišiel o investora, ktorý chcel dať prácu ľuďom v jednej z najchudobnejších oblastí na juhu stredného Slovenska.
Kým snaha týchto ľudí vyšla nazmar, tu v Bratislave si potriasame pravicami a škeríme sa od ucha k uchu, ako nám utešene klesá nezamestnanosť. Nevidíme, alebo nechceme vidieť, že ak sa nezahľadíme ďalej ako do Žiliny, ona klesať prestane. Personálne kvóty vyspelých regiónov sú totiž už naplnené a bez lákania investorov do chudobných oblastí sa ďalej nepohneme.

TOMÁŠ VELECKÝ, redaktor Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 13:13