StoryEditor

Britské akcie vzrástli na najvyššiu úroveň

05.05.2009, 17:55
Po dni voľna sa dnes najviac darí na Londýnskej burze ťažobným spoločnostiam, ktorých akcie reagovali pozitívne najmä na včerajšie fundamenty.

Výrobná dôvera v Číne sa v apríli po prvý krát po deviatich mesiacoch dostala nad úroveň 50 bodov, ktorá oddeľuje očakávania rastu od očakávaní recesie.

Podľa včerajších údajov pozitívne prekvapil aj marcový rast uzavretých zmlúv na kúpu domov mimo novostavieb o o 3,2 % v Spojených Štátoch.

Pozitívne údaje z výroby a stavebníctva, ktoré sú jedným z hlavných odberateľov priemyselných surovín zlepšujú vyhliadky budúceho vývoja po kovoch, čo sa podpísalo pod rast hodnoty akcií ťažobných spoločností. Akcie spoločnosti Vedanta Resources vzrástli do 17:15 o 11 %, akcie Kazakhmys o 8,7 % a akcie Eurasian Natural o 8,5 %.

Britská banka s rekordným ziskom

Darilo sa však britským bankám, keď momentálne štvrtá najväčšia banka v krajine podľa trhovej hodnoty Standard Chartered vyhlásila, že jej výsledky za prvý kvartál sú veľmi dobré a banke sa v prvých troch mesiacoch roka podarilo dosiahnuť rekordný zisk a tržby.

Standard Chartered, ktorá zarába väčšinu svojho zisku v Ázii, tak nadviazala na úspešný minulý rok, kedy sa stala jednou z mála bánk, ktorým sa rok 2008 podarilo zvýšiť zisk. Do 17:15 si pripísali akcie Standard Chartered 8,3 %, pozitívny sentiment poslal nahor aj akcie ďalších britských bánk, akcie Barclays vzrástli o 6,7 % a akcie HSBC o 7,5 %.

Prognózy FEDu o ukončení recesie sú ohrozené

Nedarilo sa však americkým bankám, keď guvernér amerického FEDu Ben Bernanke dnes pred americkým kongresom vyhlásil, že ďalší šok vo finančnom sektore môže ohroziť prognózy FEDu ohľadom ukončenia recesie v najväčšej svetovej ekonomike do konca roka.

Zrejme tak pripravuje politikov aj verejnosť na zverejnenie výsledkov stresového testovania amerických bánk naplánované na štvrtok 7. mája. Na verejnosť prenikli informácie, že na základe jeho výsledkov až desať z devätnástich testovaných bankových subjektov bude potrebovať dodatočný kapitál.

Obavy o negatívne výsledky stresového testovania držia pod tlakom akcie amerických bánk, do 17:15 stratili akcie Wells Fargo 5,6 %, akcie US Bancorp 2,5 % a akcie JP Morgan Chase 1,6 %.

Indexy mierne strácali

Britský index FTSE, ktorého akcie počas dnešného obchodovania po dni voľna absorbovali aj včerajšie informácie sa o 17:15 pohyboval so ziskom 2 % na najvyššej úrovni od 13. Januára 4 3326,3b . Naopak po včerajších rastoch na najvyššie úrovne od januára prišla dnes menšia korekcia na ďalších významných indexoch, nemecký DAX klesol o 0,9 % na 4 856b., americký blue-chip index Dow Jones o 0,4 % na 8 394b. a širší americký index S&P 500 o 0,8 % na 899,7b.

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers (Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 22:55