StoryEditor

Prečo by vôbec mal Fico ustúpiť?

20.11.2007, 23:00

Priam zákon omerty pripomínalo ticho, ktoré zavládlo najprv v radoch koaličných strán. Neskôr preniklo na verejnosť, že premiér Robert Fico požadoval odstúpenie ministra Miroslava Jureňu z jeho vládnej funkcie a predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar žiadal odstúpenie celého vedenia Slovenského pozemkového fondu. Hra to teda bola vysoká.
Napriek všetkým viac či menej vydareným špekuláciám o ďalšom vývoji by sa nemalo zabudnúť na pôvod krízy. Na správy denníka Sme o zmluvách podpisovaných na SPF nominantom ĽS-HZDS Branislavom Brízom, označených neskôr premiérom Ficom za škandalózne. Ak totiž túto zápletku preklenú oprávnené výhrady voči mnohým postupom predsedu vlády proti všetkému nezávislému a súkromnému, zvažovanie plusov a mínusov viacerých krokov Smeru a HZDS pri Zákonníku práce, zákonoch o zdravotných poisťovniach či sociálnom poistení, dostane sa tento aktuálny spor do krivého zrkadla...
Pripusťme teda, že rozhorčenie predsedu vlády nad dianím v SPF za šéfovania B. Brízu je úprimné a má naň o. i. dostatok argumentov. (Pridajme, že Ficov názor podporujú napríklad slová Mikuláša Dzurindu, že "všetci traja opoziční predsedovia sme sa jednoznačne zhodli, že ide o taký veľký škandál čachrov s pozemkami, že diskvalifikuje ministra na výkon tejto funkcie". Kvôli vyváženosti nezabudnime na jednu z prvých Mečiarových reakcií, podľa ktorého sa SPF dostal do problémov potom, čo do neho nastúpili nominanti Smeru a požadovali, aby 70 percent pozemkov prideľovala politická strana Smer.)
Karty boli teda rozdané - aj tie vysoké, aj tie falošné, a ide o to určiť, kto má aké. A dodať, že všetky doterajšie vyjadrenia Smeru bránia ústupu HZDS so cťou. Nezainteresované obecenstvo si včera na svoju stranu naklonilo vedenie Smeru, podľa ktorého situácia vo vládnej koalícii je "vážna, pretože ĽS-HZDS odmieta ďalšie opatrenia na odstránenie dôsledkov škandalóznych prevodov pozemkov v SPF realizovaných nominantom ĽS-HZDS". Dodatok, že "Smer-SD nemá záujem byť vo vládnej koalícii, ktorá by mlčky tolerovala také nakladanie s pozemkami v SPF, aké bolo typické pre Dzurindovu vládu", nebude ľahké prebiť vyššou kartou. Má Mečiar niečo v rukáve? Lebo inak si môže vybrať len medzi konfliktom s nejasným koncom a ponížením do prachu.
Prečo by teda mal Fico ustúpiť? Lebo už nikdy nebude mať také komfortné vládnutie ako teraz? Nie je to také isté...

Róbert Kotian, redaktor Názorov a analýz, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:16