StoryEditor

Spravia to alebo nie? (komentár dňa)

20.06.2013, 00:10
Doteraz si nikto nedokázal predstaviť, že by Fed s odkupmi úplne prestal.

Stredajšie menové zasadnutie americkej centrálnej banky FED bolo jednou z najsledovanejších udalostí posledného týždňa. Do tohto jedného okamihu sa totiž sústredila pozornosť investorov hneď v troch oblastiach – menovej politike a nastavení úrokových sadzieb, otázke ústupu či naopak zotrvaní v programe kvantitatívneho uvoľňovania a nástupcovi Benjamina Bernankeho vo funkcii predsedu FEDu.

Za najdôležitejšie považujem hlavne otázky číslo dva a tri. Otázka pokračovania, či naopak nepokračovania, v programe odkupovania štátnych a hypotekárnych dlhopisov je niečo, čo trhy, resp. investorov trápi už niekoľko mesiacov. Akákoľvek zmienka o zmiernení tempa odkupov vedie k poklesu búrz, potvrdenie zámeru v odkupoch pokračovať ich naopak ženie vyššie. Doteraz si však nikto nedokázal predstaviť, že by FED z trhu odišiel a s odkupmi úplne prestal.

Posledný vývoj na trhoch však naznačuje, že tento variant nie je taký nepredstaviteľný, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Po dlhej dobe sa totiž tak americký dolár, ako aj americké akciové indexy začali správať tak, ako majú – dobré makroekonomické dáta ich ženú vyššie, zlé naopak nižšie. To možno naznačuje, že sa trhy do značnej miery upokojili a ďalšia intervencia centrálnej banky by tak paradoxne mohla byť skôr kontraproduktívna.

Otázka nástupcu súčasného predsedu Fedu naberá na význame hlavne v súvislosti s posledným vyhlásením prezidenta Baracka Obamu, že Ben Bernanke „slúži dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo“. Jeho funkčné obdobie končí na konci januára budúceho roku a sám Bernanke sa nechal počuť, že plánuje skončiť. Medzi najčastejšie spomínaných kandidátov patrí podpredsedkyňa FEDu Janet Yellenová, bývalý minister financií Timothy Geither či poradca a akademik Lawrence Summers. Ja by som stavil na Timothyho Geithnera... má skúsenosti, prešiel si „krstom ohňom“ počas finančnej krízy v rokoch 2008-2009 a okrem toho nie je ani roztrasený starček nad hrobom.

Petr Žabža

senior maklér Patria Direct

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-05-25 10:04:00 - Feat.: 0 - Title: Španielsky súd prepustil na kauciu obvineného z pomoci atentátnikom v USA 02 - Modified: 2005-05-25 10:23:00 - Feat.: 0 - Title: NBA: Rokovania o novej kolektívnej zmluve budú čoskoro pokračovať 03 - Modified: 2005-05-25 10:56:21 - Feat.: 0 - Title: Fantóm minulosti kazí čínsko-japonské vzťahy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 20:36