StoryEditor

Európska demokracia a solidarita alebo rozlúčka s Gréckom? (komentár dňa)

02.06.2015, 00:00

Rokovania o gréckom dlhu sa stále nepribližujú k šťastnému koncu. Naopak, po včerajšom vyhlásení gréckeho premiéra Tsiprasa pre francúzsky denník Le Monde sa šanca na uzavretie dohody, ktorá by umožnila Grécku prístup k toľko potrebným 7,2 miliardám eur zo záchranného programu, môže javiť ako bezútešná.

Tsipras obvinil veriteľov za úplne absurdné požiadavky s cieľom uložiť Aténam krutý trest. Toto vyhlásenie prišlo len niekoľko dní po tom, čo grécka vláda oznámila, že dohoda je na spadnutie.

Ďalšia splátka MMF sa blíži
Prvá júnová splátka Medzinárodnému menovému fondu vo výške 300 miliónov eur čaká Atény už tento piatok a ďalšie záväzky voči MMF celkom vo výške 1,2 miliardy eur budú nasledovať. Navyše samotné Grécko malo záujem na uzatvorenie dohody s veriteľmi do konca mája.

Túto pomyselnú májovú uzávierku však Grécko nebolo schopné dodržať. Otázkou tak nie je len schopnosť Grécka dodržať všetky júnové záväzky voči MMF, ale niektorí prední predstavitelia eurozóny majú obavy, že bez dohody uzavretej tento týždeň nebude mať Grécko dosť času na schválenie a implementáciu dohodnutého zoznamu ekonomických reforiem do konca júna, kedy vyprší záchranný program. Pokračujúca neistota viedla v minulom týždni k výberom z gréckych bánk vo veľkom. Počas iba dvoch dní došlo v gréckych bankách k výberom vo výške 800 miliónov eur.

Traja hlavní veritelia
Medzinárodný menový fond aj Európska komisia a Európska centrálna banka, musia pritom podpísať nové reformy, ako Grécku uvoľnia potrebné prostriedky. V denníku Le Monde však Tsipras označil týchto veriteľov za "neoblomné tváre v tvár výrazným gréckym ústupkom".

Podľa gréckeho premiéra tak nie je dôvodom nekončiacich rokovaní grécky postoj, ale pretrvávajúce predkladanie absurdných návrhov zo strany istých inštitucionálnych aktérov, ktoré ukazujú úplnú ľahostajnosť voči demokratickému rozhodnutiu gréckeho ľudu v nedávnych voľbách. Táto kritika sa pravdepodobne vzťahuje k MMF, ktorého postoj by sa dal zo všetkých troch zúčastnených inštitúcií označiť za najtvrdší.

A práve MMF trvá na znižovaní dôchodkov vo verejnom sektore. Pre gréckeho premiéra je však ďalšie znižovanie penzií skôr neprijateľné. Nemecká kancelárka Merkelová však varovala Tsiprasa, že dohoda bez súhlasu MMF nie je možná.

Európska demokracia, solidarita a rovnosť alebo roztrhnutie a delenie?
Podľa gréckeho premiéra sa Európska únia vydáva v súčasnosti cestou, ktorá by v konečnom dôsledku mohla viesť k "zrušeniu demokracie" v Európe. Tsipras obvinil EÚ zo snahy rozbiť eurozónu centralizáciou moci medzi jej hlavnými členmi a uviazanie zvyšku členov k "extrémnemu neoliberalizmu" prostredníctvom rozpočtových pravidiel.

Tie krajiny, ktoré odmietnu skákať, ako nová autorita píska, stihne podľa gréckeho premiéra tvrdý trest v podobe povinných úsporných opatrení, ďalšieho obmedzovania pohybu kapitálu, disciplinárnych sankcií alebo pokút. Tsipras naopak obhajoval demokraciu, solidaritu a rovnosť.

Ako to vidia veritelia
Predstavitelia eurozóny zas v posledných dňoch obvinili Tsiprasovu vládu z vydávania podobných verejných vyhlásení ako vyjednávacieho manévru v snahe oddeliť MMF od Európskej komisie, ktorá naliehala na kompromisnú dohodu, ktorá bola pre Atény prijateľnejšia.

Na druhej strane nie je podľa nich Grécko schopné v Bruseli vecných rokovaní. Premiér Tsipras bol napodiv veriteľmi dlho považovaný za najväčšiu nádej pre uzatvorenie dohody. Tsiprasova včerajšia kritika veriteľov len zdôrazňuje, ako hlboká je priepasť medzi Gréckom a veriteľmi z hľadiska ich očakávaní.

Nemecká vláda dnes včerajší telefonát medzi nemeckou kancelárkou Merkelovou, francúzskym prezidentom Hollandom a gréckym premiérom označila za konštruktívne, zároveň v nedeľu hovorca gréckej vlády vyjadrili značný optimizmus, že dohoda by mohla prísť aj počas nasledujúcich 48 hodín.

Grécka vláda však optimizmom už hýrila opakovane a jej vyjadrenie je tak nutné brať s rezervou. Podľa hovorcu nemeckej vlády nebude Grécko témou nadchádzajúceho summitu G-7 v Bavorsku. Grécko je podľa neho témou pre grécku vládu a tri zainteresované inštitúcie (ECB, MMF a EK).

Z hľadiska rokovaní o osude Grécka nás bezpochyby čaká kritický týždeň. Aj keby však rokovania nedopadli, ako vyhlásil dnes pre CNBC španielsky minister obrany Pedro Morenés, prípadný Grexit by síce rozhodne vrhol tieň na budúcnosť eurozóny, nemusel by ale nutne znamenať masový odchod krajín z Európskej únie. Jedinou naozaj dobrou správou ohľadom Grécka po víkende zostáva fakt, že grécka vláda zatiaľ nemusela pristúpiť ku kontrolám kapitálu.

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-06-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Futbalový Senec nechce predať ligu
01 - Modified: 2024-04-29 13:30:00 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda na fronte postupne mieri k bankrotu. Ruský postup sa zrýchľuje, varuje analytik 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 03 - Modified: 2024-01-29 18:02:53 - Feat.: - Title: Vlastník niekoľkých najvýznamnejších obchodných domov v Nemecku vyhlásil bankrot 04 - Modified: 2024-01-05 07:36:35 - Feat.: - Title: Končí veľký výrobca alkoholu, na trhu bol 75 rokov. Čo dohnalo producenta likérov a destilátov ku krachu? 05 - Modified: 2023-12-22 12:20:09 - Feat.: - Title: Trumpov bývalý právnik Giuliani vyhlásil osobný bankrot, musí vyplatiť krivo obvinené úradníčky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 14:22