StoryEditor

Párty ešte stále pokračuje (komentár dňa)

06.06.2013, 00:10
Akciové indexy zatiaľ rastú. Je tu však niekoľko výstražných signálov.

Stojíme na začiatku júna a pomaly sa blížime ku koncu prvého polroka. Musím v tejto súvislosti celkom kriticky priznať, že môj doterajší tohtoročný odhad vývoja a správania sa akciových trhov má žalostné skóre.

Posledné dva až tri mesiace totiž ventilujem názor, že trhy sa z pohľadu cenového vývoja „predbehli“ a nejaká korekcia (rozumej pokles) je na mieste. V medziobdobí však hlavné indexy v Spojených štátoch od januára pridali 15-16% a ich európski „konkurenti“ rastú medzi 4-12%. Pokiaľ by teda niekto hodnotil moje prediktívne schopnosti, je to na obvyklej školskej stupnici pri dobrej vôli maximálne „za štyri“.

Aj napriek tomu si dovolím alibisticky tvrdiť, že nič nerastie do neba a súčasné správanie hlavných akciových indexov začína vykazovať mierne známky stresu. Prvým príkladom budiš japonský Nikkei 225, ktorý sa po raketovom raste – spôsobenom agresívnou prorastovou politikou premiéra S. Abeho - rozkýval v posledných dvoch týždňoch tak, že v rámci jedného dňa bol schopný ráno vzrásť o dve percentá a poobede o sedem padnúť. Indexy na Wall Street sa v poslednom mesiaci stali extrémne citlivé na akékoľvek informácie o tom, že by sa centrálna banka Fed mohla začať sťahovať z trhov a obmedzovať svoje nákupy štátnych, resp. hypotekárnych dlhopisov.

Ekonómovia z Deutsche Bank predpokladajú, že by k tomu mohlo dôjsť už na jeseň, konkurenční Goldman Sachs tento variant predpokladajú až na prelome roka. Zlato – ten pradávny uchovávateľ hodnoty – sa v rádoch dvoch týždňov zrútilo z necelých 1 600 dolárov za uncu na nejakých 1 321 dolárov a od tej doby sa príliš nevzchopilo. Výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov USA vzrástli z 1,81% na začiatku marca, na súčasných 2,14% („iba“ 15%-ný rast v rádoch dvoch mesiacov).

Uznávam, že svet sa zrýchľuje a niektoré javy sa (hlavne) na finančných trhoch dejú rýchlosťou blesku. Všetko, čo som uviedol v predchádzajúcom odseku, však funguje ako červená žiarovka a výstražný signál. Párty síce ešte nejakú chvíľku trvať môže, ale radšej by som tancoval blízko dverí...

Petr Žabža

senior maklér Patria Direct

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 08:18