StoryEditor

Yellenová za kormidlom Fedu

17.02.2014, 10:43

Začiatok minulého týždňa bol veľmi chudobný na makrodáta a trhy ešte vstrebávali januárové výsledky amerického trhu práce. V pondelok sme sa dočkali väčších pohybov len na akciách spoločnosti Tesla vďaka pozitívnym odhadom predajov automobilov. Pri tejto najmladšej a najmenšej verejne obchodovanej automobilovej spoločnosti analytici odhadujú rastúce čísla predajnosti áut v Európe a najmä v Číne. Utorok sa niesol v znamení prvého vyhlásenia novej predsedníčky Fedu, Janet Yellenovej, ktorá zatiaľ nepotvrdila svoju holubičiu povahu.

Podľa jej slov aj napriek podpriemerným výsledkom trhu práce za december nie je nutné pristupovať k úpravám začatého trendu v znižovaní nákupného programu známeho ako QE3. Aj napriek týmto správam americké benchmarky a napokon aj tie európske rástli v utorok cez +1 %. Všeobecné trhové potešenie nezdieľali konzervatívni politici, ktorí neuvažujú o celkovom programe všetkých kôl kvatitatívneho uvoľňovania ako rozumnom nápade. Za 5 rokov uvoľnenej menovej politiky zväčšil súvahu Fedu až štvornásobne.

Streda sa niesla v duchu pozitívnej obchodnej bilancie Číny a dobrých korporátnych výsledkoch európskych spoločností. Čína sa môže pochváliť s výrazným prevýšením hodnoty exportov aj importov nad očakávané úrovne, avšak za ozdravenie ekonomiky to zatiaľ nemožno považovať. Európske trhy po vyjadrení Yellenovej dokázali otvoriť v zelenom teritóriu a svoje zisky si do zatvorenia obchodných parketov dokázali udržať. Neochvejné vyjadrenia predsedníčky Fedu o udržaní tempa utesňovania menovej politiky bolo pozitívnou správou pre európskych obchodníkov. Dobrú náladu na starý kontinent priniesla aj inflačná správa BoE, ktorá sa niesla v pozitívnom duchu. No a do tretice Európa ťažila v stredu z pozitívneho vývoja finančných spoločností a to ING a Societe Generale.

Tieto správy neboli zmarené ani nevydarenou priemyselnou produkciou v EÚ. Začiatok štvrtkového obchodovania sa v Európe niesol v miernych výpredajoch. Počas dňa európske benchmarky stále viac a viac prepadali a prišlo tak k zmiešanému closeu a ukončila sa 6-dňová šnúra ziskov. Vo štvrtok bola zverejňovaná aj úroveň nezamestnanosti Austrálie, z ktorých možno konštatovať, že sa im stále nedarí bojovať s dostatočnou tvorbou pracovných miest. Z korporátnej sféry stoja za zmienku dve spoločnosti, ktorých akcie sa vo štvrtok výrazným spôsobom hýbali.

Taliansky módny dom Prada oznámil ročný rast tržieb len na úrovni 9 % v roku končiacom 31. januára v porovnaní s 29-percentným rastom v predchádzajúcom roku. Akcie spoločnosti reagovali poklesom o viac ako -5 %. O druhý pohyb sa postaralo Nestle, ktoré znižuje svoj podiel v L'Oreal na 23 % z pôvodných 31 %. Časť zo získaných prostriedkov mieni spoločnosť použiť na spätné odkúpenie svojich akcií na čo trh otváracím gapom, ktorý bol do konca obchodovania len mierne skúpený. Ekonomický kalendár ponúkol aj výsledky z amerického trhu práce a maloobchodné tržby. Výsledky ani jedného z ukazovateľov neboli priaznivé, čo však neodradilo S&P 500 odraziť sa z low dňa a uzatvoriť s viac ako +0.50 % ziskom.

Čína prekvapuje aj na konci týždňa a jej inflácia prevyšuje trhové očakávania. Vlažná reakcia nasledovala po rannom zverejnení nemeckého HDP, keď sa DAX márne snažil po dobrých dátach rásť. Dokázal uzatvoriť ranný gap a výraznejšieho pohybu sme sa dočkali krátko pred zverejnením HDP EÚ.

Z korporátnych akcií na starom kontinente sa zaujímavo vyvíjali akcie dvoch automobilových spoločností. Francúzska spoločnosť Peugeot je blízko k uzavretiu obchodu s Bnaco Santander SA kvôli posilňovaniu jej financovania. Santander zaplatí hotovosť za portfólio úverov za portfólio úverov od Banque PSA Finance.

Nový spôsob financovania pomôže banke k rozšíreniu svojich aktivít na rozvíjajúcich sa trhoch napr. v Číne. Správa trhy potešila a PSA rástlo v minulom týždni cez +5 %. Ešte väčšiemu rastu sa tešilo nemecké BMW, ktoré rástlo cez +5 % vďaka odhaleniu nového modelu MPV 2. série, ktoré sa má stať konkurentom VW Golf a Mercedesu B-Class. Pôjde o úplne prvé MPV zo závodov v Bavorsku s predným náhonom. Prví záujemcovia sa v ňom môžu previesť už tento september.

Makrodáta v tomto týždni sú pomerne bohaté a začneme s priemyselnou produkciou a HDP Japonska; v utorok sa dozvieme výsledok britskej inflácie a ekonomický sentiment v Nemecku meraný inštitútom ZEW; v stredu pokračuje UK s dátami z trhu práce a USA zverejnia počet stavebných povolení; vo štvrtok to bude PMI z Číny, Francúzska a Nemecka a inflácia v USA; koniec týždňa uzatvoríme s britskými maloobchodnými tržbami a kanadskou infláciou.

01 - Modified: 2006-01-25 12:36:36 - Feat.: 0 - Title: Martin Farkaš vyjadril hlbokú ľútosť a sústrasť pozostalým
01 - Modified: 2024-05-17 13:54:17 - Feat.: - Title: Aj po pozitívnych ekonomických údajoch je americký Fed v otázke redukcie sadzieb opatrný 02 - Modified: 2024-05-16 18:00:00 - Feat.: - Title: Jednostranné snahy o podporu jenu sú drahé a zbytočné 03 - Modified: 2024-05-16 14:10:13 - Feat.: - Title: Prečo ECB predbehne Fed 04 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 05 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 22:22