StoryEditor

Burzové konkláve (komentár dňa)

13.03.2013, 23:10
Medzi situáciou v Sixtínskej kaplnke a na burzách je možné nájsť nejednu paralelu.

Uznávam, že vypožičať si pre text reflektujúci aktuálne udalosti na finančnom a kapitálovom trhu tému voľby novej hlavy katolíckej cirkvi zaváňa v lepšom prípade veľkým zveličením a v tom horšom prípade biednou novinárčinou. Napriek tomu je možné medzi situáciou v Sixtínskej kaplnke a na burzách nájsť nejednu paralelu.

Zatiaľ čo v Ríme je kandidátov na nového pápeža viacero, výsledok voľby sa nakoniec redukuje len na dve možnosti – čierny alebo biely dym. Ten prvý svetu signalizuje, že nedošlo ku zhode a hľadanie bude pokračovať. Ten druhý naopak hovorí, že kardináli našli spoločnú reč a svet sa čoskoro dozvie meno nového pápeža. Na trhoch je to teraz svojim spôsobom podobné. Po piatich rokoch nemalej bolesti sa hlavné svetové akciové indexy dostali na životné maximá, často dokonca nad ne. Ihneď začala zasadať burzové konkláve, ktoré hľadá odpoveď na otázku, či tento rast bude pokračovať (biely dym) alebo nie (čierny dym). Argumenty obidvoch strán sú veľmi silné.

Zástancovia pokračovania nastúpeného trendu tvrdia, že oživenie hlavných ekonomík je robustnejšie, ako sa zdá a akciové trhy ponúkajú v prostredí nízkych úrokových sadzieb a možnej budúcej inflácie jedno z najlepších útočísk, ktoré je možné v súčasnom svete nájsť. Ich odporcovia naopak oponujú, že veľká väčšina firiem vo výhľade na rok 2013 spomínala nemalé riziká a problémy, ktoré súčasná cena ich akcií v mnohých ohľadoch nereflektuje – často práve naopak. Do toho všetkého zaznievajú hlasy “trhových guru”, ktorí opäť cítia svoju príležitosť a podľa svojej nátury varujú buď pred “korekciou” alebo rovno “trhovou apokalypsou”.

A čo si o tomto všetkom myslí jeden maklér z Prahy? Už dávno som pochopil, že trhom nehýbu ani tak fundamenty, ale skôr emócie. Vzhľadom na to, že mnoho investorov tohtoročný razantný nástup indexov nezachytilo a teraz im “uteká výkonnosť” portfólia, rast najskôr ešte nejakú dobu vydrží. Skutočná rana príde až v okamihu, keď aj ten posledný váhajúci investor hodí uterák do ringu a začne nakupovať. Pýtate sa, kedy to bude? Jedno okrídlené burzové pravidlo hovorí “sell in May and go away”. Byť Vami, začal by som predávať už v apríli…

Petr Žabža

senior maklér Patria Direct

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 23:21